Dell Studio 17

Luksuz po primjerenoj cijeni

28.01.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Dellova serija prijenosnika Studio trudi se unijeti stil i dašak luksuza u prilično moćan uređaj koji zapravo i nije toliko skup. U kojoj im je mjeri to uspjelo, isprobali smo na najvećem modelu, Dellu Studio 17

Dell Studio 17 prijenosnik je sa zaslonom dijagonale od 17 inča, dolazi u sedam različitih boja (mi smo na testu imali crveni) i u više različitih konfiguracija; no kao zajednički nazivnik svim modelima možemo navesti vrlo solidnu konstrukciju i odličnu opremu, no ipak ne toliko dobru da bismo ga mogli uspoređivati s najjačom Dellovom serijom prijenosnika XPS.

Prvo što upada u oči jest uglađenost ovog prijenosnika; iako je relativno pristupačne cijene, konstrukcija, tipkovnica i završna obrada iznimno su kvalitetni. No imamo i jednu zamjerku na dizajn: touchpad je (bezrazložno, jer mjesta ima) premalen za ovako veliki prijenosnik.

Zaslon je također vrlo dobar; serija Studio 17 dolazi s nekoliko različitih zaslona, onaj s razlučivošću od 1.920 x 1.080 piksela vjerojatno ipak nudi ipak presitnu sliku, dok je naš testni model sa 1.440 x 900 piksela prilično dobar izbor, iako se ne bismo požalili ni na razlučivost od 1.680 x 1.050 piksela. Ugrađeni zvučnici, premda iza njih ne stoji neki razvikani Hi-Fi proizvođač, ponudili su iznenađujuće dobar zvuk, što isto valja imati na umu ako kupujete ovaj prijenosnik prvenstveno zbog multimedije.


Što se tiče ugrađenih portova, tu je bilo gotovo sve što bismo mogli poželjeti: ExpressCard utor, četiri USB utora, mrežni i audio te HDMI i VGA video izlazi. Priključak za napajanje nije na stražnjoj, već na bočnoj strani prijenosnika, što nam se i ne čini najsretnije rješenje, no mišljenja smo da većini korisnika to neće smetati.

Što se tiče brzine, tri gigabajta ugrađene RAM memorije, snažni Intelov procesor Core 2 Duo te ATI-jeva grafička kartica Radeon HD 3650 bili su dovoljni za sve zadatke koji smo postavili pred ovaj prijenosnik, osim za najnovije igre, no nismo ni očekivali da ćemo ih moći zaigrati s punim detaljima, to ostavljamo znatno skupljim prijenosnicima. Osobno, potpisnik ovih redaka trenutačno više voli vidjeti Nvidijinu grafiku u prijenosnicima zbog nešto boljih drivera, no to je stvar osobnog izbora pa Dellu nećemo zamjeriti izbor ATI-ja. Ugodno je iznenađenje i ugrađeni softver, kojega nema previše i nije naročito iritantan (kao što to često zna biti kad je riječ o prijenosnicima); Dellov dock za pokretanje programa podsjeća na onaj u Appleovom Mac OS X-u i jedan je od rijetkih softverskih dodataka na bilo kojem prijenosniku koji smatramo korisnim.


Dell Studio 17 vrlo je dobar prijenosnik za nekoga koga (previše) ne zanima igranje; u usporedbi s moćnijim XPS-om višestruko je jeftiniji i znatno lakši, a nije puno sporiji kad je riječ o multimedijskim sadržajima u svakodnevnom radu. S druge strane, na tržištu postoje prijenosnici sa 17-inčnim zaslonom za gotovo dvostruko manje novca, no po kvaliteti izrade i snazi nikako se ne mogu mjeriti s Dell Studiom 17. Ukratko, Dell je, uz neke manje nedostatke, ovim uređajem pogodio zlatnu sredinu.

Osnovne karakteristike:

CPU: Intel® Core™2 Duo Mobile Processor T8100, 2.1 GHz
Zaslon: 17.0", 1440x900 piksela
RAM: 3 GB DDR2 SDRAM
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3650, 256 MB
Pohrana: 250 GB (5400rpm) Serial ATA-150 tvrdi disk
Optički pogon: DVD±RW
Zvuk: Stereo zvučnici Dell™
Masa: 3,57 kilograma

Ustupio: Asbis
Cijena: 8.499 kuna