TESTIRANJE

Lenovo IdeaPad S400 - notebook na dijeti

24.11.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Lenovo IdeaPad S400 vrlo je dobro i tanko računalo za svoj cjenovni razred, koje vas zbog male težine i debljine neće opteretiti ni ukoliko ga nosite sa sobom cijeli dan

Na testiranje smo, zahvaljujući ljubaznim ljudima u Mikronisu, dobili Lenovov notebook IdeaPad S400 opremljen procesorom Intel Celeron 1,5 GHz, radnom memorijom od četiri GB te tvrdim diskom veličine 500 GB.

Naš je primjerak došao s predinstaliranim Windows 7 Home Premium operativnim sistemom i cijelim nizom Lenovo dodatnih programa.

IdeaPad S400 izuzetno je tanak notebook, a od kategorije ultrabooka dijeli ga tek nekoliko milimetara. Upravo zbog male debljine, ovo računalo nema optički pogon. Međutim, opremljeno je s tri USB-a, od kojih su dva USB 2.0, a jedan USB 3.0 priključci, jednim HDMI utorom, priključkom za internet te čitačem kartica.

Kućište, u potpunosti izrađeno od plastike, izdržalo je naše testiranje na terenu. Dojam je da je dovoljno čvrsto da podnese svakodnevno raubanje. Ne savija se prilikom držanja za rub jednom rukom i ne zagrijava toliko da bi rad na njemu postao neugodan.

I nakon nekoliko sati rada površina na koju se najčešće oslanjaju zapešća ostala je ugodno topla.

Lenovo je S seriju namijenio zabavi, što objašnjava HDMI utor, ali i izuzetno tih rad. Ventilator na uređaju gotovo je nečujan u normalnim uvjetima, čak i prilikom najvećeg opterećenja te neće ometati prikazivanje filmova ili zabavnih sadržaja.

Zvuk je čist i dovoljno glasan da ga se može čuti i u bučnoj prostoriji. Jedina zamjerka mogla bi se pronaći u činjenici da nedostaje malo više basa, ali i to se može riješiti kvalitetnim vanjskim zvučnicima ili slušalicama.

Dolazi opremljen baterijom i punjačem te korisničkim priručnikom. Umetanje baterije, koja je iznimno tanka, zahtijevalo je nešto više spretnosti, zbog njene veličine i blago zaobljenog oblika. Srećom, tanki prsti i dugi nokti pomogli su da pripremimo računalo za njegovo prvo paljenje.

Na prvi pogled, S400 izgleda kao i brojni drugi uređaji na tržištu. No, ima dodatni gumb pored tipke za paljenje. Novo gumb, kako ga u Lenovou nazivaju, koristi se za OneKey Recovery, odnosno izradu DVD-a za oporavak sustava u slučaju bilo kakvih problema. Sustav je moguće povratiti na tvorničke postavke ili korisničke postavke, ovisno o opciji koju se odabere prilikom izrade DVD-a.

S obzirom na to da naš primjerak nije došao s optičkim pogonom, izrada takvog DVD-a zahtijevala bi eksternu pržilicu, odnosno čitač.

Tipkovnica je tiha i ugodna za rad, dok je trackpad u jednom komadu s osjetljivim donjim dijelom koji zamjenjuje lijevu i desnu tipku miša. Tu ujedno nailazimo na jedinu zamjerku. Naime, touchpad je poprilično osjetljiv, pa nam se u nekoliko navrata dogodilo da je nehotično doticanje tijekom tipkanja rezultiralo prebacivanjem u drugi prozor ili drugi dio stranice.

Također, poprilično je nespretan u korištenju tijekom kretanja po stranici, ukoliko morate nešto i označiti ili premjestiti. Plus je svakako 'pinch i zoom' opcija, koja omogućava jednostavno povećavanje slika ili teksta na ekranu.

Računalo je opremljeno 14-inčnim glosi ekranom, rezolucije 1.366x768 piksela, koji se tijekom testiranja pokazao zadovoljavajućim. Tek je prilikom smanjenja svjetline tekst na ekranu postao nečitljiv. Na suncu pak nije bilo problema.

Iznad ekrana smještena je kamera rezolucije 720 piksela, koja je korektno odradila videopozive i nekoliko pokusnih slika. Nešto je lošija slika ukoliko je osvjetljenje iza leđa korisnika te u slabije osvijetljenim prostorijama, no od ugrađene kamere ni ne očekuje se slika visoke kvalitete.

Kamera može poslužiti i kao sredstvo osiguranja notebooka od neovlaštenog korištenja. Pomoću VeriFace programa, korisnik može upotrijebiti vlastito lice umjesto zaporke i na taj način osigurati svoje podatke. Također, postoji opcija ostavljanja videoporuke osobama koje neovlašteno pokušaju ući u sustav, kao i snimanje osobe koja je pokušala ući u sustav.

Zanimljiva opcija koja može biti bolji izbor od zaporke za one zaboravne.

S težinom od 1,8 kilograma izvrstan je za rad u pokretu. Međutim, dok mu je težina plus, trajanje baterije nije mu neka preporuka. Uz korištenje bežičnog interneta i normalno osvjetljenje, baterija je trajala oko četiri sata. Bez interneta i uz smanjeno osvjetljenje životni vijek je produljen na pet sati.

Dovoljno za odlazak na jedan ili dva sastanka, ali nikako dovoljno za cijeli radni dan.

Lampica koje označava stanje baterije nalaze se na prednjoj strani uređaja i veoma su sitne, pa nije rijetkost da ne primijetit njeno narančasto treperenje kao upozorenje za slabu bateriju. Stoga je svakako preporuka uključiti upozorenje i na desktopu da vam se ne bi dogodilo kao nama da se uređaj samo odjednom ugasio.

Pohvalno je što se nakon priključivanja na izvor električne energije u potpunosti oporavio zajedno sa svim otvorenim prozorima i dokumentima koji su u trenutku gašenja bili na desktopu.

Konačna presuda

Lenovo IdeaPad S400 vrlo je dobro i tanko računalo za svoj cjenovni razred. Osim manjih zamjerki zbog nedostatka optičkog pogona, kojeg danas i onako sve manje koristimo te osjetljivog trackpada, računalo je ispunilo sva naša očekivanja. Čak je izazvalo i nekoliko zavidnih pogleda zbog svojih jednostavnih linija, privlačne sive boje i debljine od svega nešto više od dva centimetra.

Zbog male težine i debljine neće vas opteretiti ni ukoliko ga nosite sa sobom cijeli dan. Jedino, zbog relativno kratkog radnog vijeka baterije, morate voditi računa o izvoru energije.