NA RUBU ISTREBLJENJA

Lemuri postali najugroženija vrsta svijeta

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 16.07.2012 12:31
  • Objavljeno 16.07.2012 u 12:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lemuri su u posljednjih nekoliko godina postali najugroženija vrsta na svijetu, upozorili su ovih dana znanstvenici

Prema novim procjenama, ovi primati vjerojatno su najugroženiji kralješnjaci na Zemlji, u većoj opasnosti od svih drugih sisavaca, gmazova, vodozemaca, ptica i riba. Istraživanja, koja su predstavljena na prošlotjednoj konferenciji International Union for Conservation of Nature (IUCN) u Antanarivu, glavnom gradu Madagaskara, pokazala su da je čak 91 posto od 103 poznate vrste lemura ugroženo. Prema IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta, dvadeset i tri vrste smatraju se kritično ugroženima, 52 su ugrožene, a 19 ih je ranjivo. 2005. te su brojke bile značajno bolje - 10 posto je bilo kritično ugroženo, 21 posto ugroženo, a 17 posto ranjivo.

'Rezultati naše prošlotjedne radionice prilično su šokantni jer su pokazali da Madagaskar ima daleko najviši postotak ugroženih vrsta od svih staništa primata u cijelom svijetu', rekao je primatolog Christoph Schwitzer, voditelj istraživanja u Bristol Zoo Gardens i savjetnik za madagaskarske primate u IUCN-u. 'Sada smo uvjereni da su lemuri vjerojatno najugroženija skupina kralješnjaka uopće.'

Uz lorije i otolemure, lemuri spadaju u tzv. polumajmune u koje se svrstavaju svi primati koji nisu ni majmuni ni čovjekoliki majmuni. U divljini žive samo na Madagaskaru. Njihovi su preci na otok najvjerojatnije stigli prije nekih 60 milijuna godina na stablima i nakupinama bilja i ondje nastavili svoju evoluciju. Znanstvenici smatraju da ih danas na Madagaskaru, zemlji u kojoj politička previranja i siromaštvo potiču ilegalnu sječu šuma, najviše ugrožava razaranje prirodnih staništa. Lemuri su također ugroženi jer se love radi mesa koje se u lokalnim restoranima servira kao delikatesa te zbog prodaje trgovinama kućnim ljubimcima.

U skupini kritično ugroženih našao se čak i indri, najveći među lemurima koji se na Madagaskaru smatra svetom životinjom, a među primatolozima drevnim ljudskim rođakom. U istom su položaju i mišji lemur Madame Berthe, najmanji primat na svijetu koji teži samo 30 grama, te plavooki crni lemur, jedini primat, osim ljudi, koji ima plave oči.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi