FACEBOOK POLITIKA

Kupovanje fanova - popularan sport koji je neodoljiv i strankama

02.11.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Dobili smo dobar primjer zašto nije dobro lajkati i zaboraviti na to. Nekad popularna i praćena stranica završila je, čini se, kao oružje u međustranačkim razračunavanjima tijekom predizborne kampanje. Prvojerite je li vaš lajk završio na pravoj strani

Netokracijina urednica Mia Biberović upozorava na 'Uživo iz slučajne države', stranicu koju na Facebooku prati gotovo sto tisuća ljudi, a za koju sumnja kako je promijenila ime prije mjesec dana, otprilike u vrijeme kad su političari počeli pojačano koristiti društvene mreže, i počela objavljivati sadržaj usmjeren protiv Socijaldemokratske partije Hrvatske i njezinog čelnika Zorana Milanovića

Na Facebooku ne manjka stranica usmjerenih protiv političara i političkih opcija. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i na izražavanje istoga. Sloboda govora i izražavanja mišljenja su, uostalom, u ovoj zemlji zajamčene i Ustavom. Nemamo ništa ni protiv satire, kao ni ukazivanja na manjkavosti političkih protivnika i neistomišljenika.

No, u ovom je slučaju problematično to što velik broj onih koji su lajkali izvornu stranicu nisu svjesni promjene imena i sadržaja. Možda bi im se to svidjelo, možda i ne bi. Poanta je kako nisu dobili priliku odlučiti se hoće li ju i dalje lajkati jer nisu svjesni kako je do promjene došlo. I, u ovom slučaju, postali dijelom predizbornog nabacivanja blatom, htjeli to ili ne.


Biberović nagađa kako je riječ o stranici koja se prije promjene zvala 'Uživo iz zagrebačkih tramvaja', na kojoj su putnici dijelili smiješne, šašave i neobične situacije i događaje koje su uspjeli uhvatiti tijekom vožnje ZET-ovim tramvajima. Stranica s istim imenom još uvijek postoji, doduše, ali ima nešto manje od četiri tisuće lajkova i neaktivna je od prošle godine.

Kao i Biberović, i mi smo među onima koji su navodno lajkali 'Uživo iz slučajne države' našli nekoliko imena ljudi za koje smo prilično sigurni kako ne bi podržali sadržaj te vrste. Stoga se čini izvjesnim kako je netko zlorabio to što je na Facebooku moguće promijeniti ime i sadržaj stranice bez znanja onih koji su stranicu podržali prije promjene.

Ukoliko se doista to dogodilo, sve što možemo poručiti onima koji stoje iza tog poteza je: Stidite se. To je trik u razini udarca ispod pojasa, svakako ne nešto što spada u poželjnu političku praksu na društvenim mrežama.

Zato odvojite nešto vremena i provjerite podržavate li i dalje ono što mislite kako podržavate. Ili ste se, mimo svog znanja, našli u taboru u kojem nikako ne bi htjeli biti.