TRENDOVI

Kud svi, tud i Apple: Kalifornijski proizvođač patentirao svoj preklopivi smartfon

15.02.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Dok gledamo kako se Samsung i Huawei natječu tko će izdati prvi preklopni uređaj, Apple u pozadini priprema i nešto svoje...barem teoretski. Kompanija je, naima, nedavno upisala patent za uređaj sa preklopnim savitljivim ekranom i šarkom

Apple istražuje ideju preklopnog iPhonea, barem sudeći prema američkom uredu za patente. Prema izvoru, patent prikazuje 'školjkasti' smartfon koji ne malo drukčiji od konkurencije. Riječ je o smartfonu sa jednim prikazom koji se može preklopiti kako bi bolje stao u džep, a ne ekranu koji se 'otvara'. Ono što se podudara s konkurencijom je tehnologija savitljivog OLED prikaza, no ono što ih razdvaja je faktor forme. Drugim riječima - koliko god Appleov potencijalni telefon prati trendove, i dalje izgleda kao donekle drukčiji smartfon.

Apple u sklopu patenta objašnjava tehnologiju iza trostruke i četverostruke šarke na pregibu uređaja kao i fleksibilni prikaz koji se može montirati na kućište uređaja te vizualno prekriti šarke. Zahvaljujući tom rješenju uređaj se može imati preklopni ekran.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

Patent je svojevrstni 'nastavak' nekolicine drugih koje smo susretali još u 2011. - prije uvođenja koncepta preklopnog telefona. Upravo zbog toga slike potencijalnog preklopnog iPhonea izgledaju malo drukčije. Poanta priče je, doduše, tehnologija iza rješenja, čak i ako ju nećemo vidjeti na nadolazećim uređajima.

lupili i ostali živi

'Internet nikad neće zaživjeti', 'Apple neće napraviti telefon' i druge najgore poslovne procjene u povijesti

Pogledaj galeriju

Patent također naglašava korištenje OLED prikaza te navodi da dvije strane uređaja povezuje šarka i fleksibilni prikaz - što znači da bi svaki dio radio zasebno.

Koliko god neobično ovaj dizajn zvučao, zanimljivo je vidjeti na koji način Apple pokušava prihvatiti novi trend preklopnih smartfona. Ako je vjerovati glasinama, dolazak njihovog preklopnog iPhonea mogao bi se desiti već 2020.