TEHNO SAVJETI

Krenite u 2024. s boljim upravljanjem financijama. Evo aplikacija koje vam mogu pomoći

31.12.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Osobne financije su ključne za stabilnost i samostalnost. Planiranje budžeta, štednja i pametno upravljanje novcem pridonose financijskoj sigurnosti i budućnosti. Stoga, krenite s time odmah

Osnovne aplikacije za vođenje kućnog proračuna obično se povezuju s vašim financijskim računima, prate potrošnju i kategoriziraju troškove kako biste mogli vidjeti kamo ide vaš novac.

No, ima i aplikacija koje čine puno više od toga. Evo našeg izbora.

YNAB

Umjesto pukog praćenja prošlih transakcija (za što vam je, ako ćemo pravo, dovoljna tablica u Excelu), ova aplikacija omogućuje planiranje financijskih odluka unaprijed.

YNAB slijedi sustav budžetiranja temeljen na nuli, prema kojem morate napraviti plan za svaki euro koji uprihodite.

Kako to funkcionira? Čim dobijete plaću, kažete YNAB-u koliki dio vašeg prihoda treba ići prema različitim kategorijama, uključujući potrošnju, štednju i dug. Ideja je osvijestiti potrošnju i učiniti je svrhovitijom.

Aplikacija dolazi s pratećom web stranicom, na kojoj je puno obrazovnih resursa pomoću kojih možete naučiti više o sastavljanju i vođenju proračuna, kao i samoj aplikaciji.

YNAB omogućuje povezivanje tekućih i štednih računa, kao i kreditnih kartica i zajmova. Aplikacija radi na pametnim telefonima, stolnim računalima, iPadu, Apple Watchu i Alexi. Najbolje će rezultate pokazati ako ste uporni i predani.

Goodbudget

Goodbudget se više bavi planiranjem vaših financija nego praćenjem prethodnih transakcija. Ova se aplikacija temelji na sustavu u kojem svoj mjesečni prihod dijelite prema određenim kategorijama potrošnje.

Ne povezuje se automatski s vašim bankovnim računima, već ćete morati ručno dodavati stanja računa (koja možete povući s web stranice svoje banke), kao i iznose gotovine, dugove i prihode. Zatim dodijelite novac po kategorijama.

Aplikaciji možete pristupiti s pametnog telefona i weba. Također ćete pronaći mnoge korisne članke i videozapise koji vam pomažu u korištenju aplikacije.

Financije – upravitelj novca

Razmjerno jednostavna i besplatna aplikacija za praćenje prihoda i rashoda, koja također može poslužiti za planiranje budućih troškova, raspoređenih u desetak općih kategorija.

Sve je, doduše, potrebno unositi ručno, ali na raspolaganju su mogućnost izrade grafikona, i dodavanja više računa te podsjetnika.

Traži registraciju, ali je moguće koristiti aplikaciju i bez toga.

Brzi Budžet - Izdaci

Brzi Budžet - Izdaci nudi upravljanje računima i karticama povezivanjem s bankovnim računom radi automatskog preuzimanja transakcija (ako je vaša banka podržana, naravno). Ako ne, preostaje vam ručni unos.

Dostupna je mogućnost izrade više budžeta, koje je moguće podijeliti po kategorijama. Možete planirati da se vaši prihodi ili rashodi ponavljaju tijekom vremena, uz podsjetnik koji vas obavještava kada transakcija dospijeva.

Također možete pratiti svoje dugove i kredite prema bankama, prijateljima ili tvrtkama.

Uz to, sinkronizacija podataka moguća je na do pet uređaja, uz automatsku sinkronizaciju na Dropbox, i mogućnost eksportiranja u formatima PDF, CSV i XLS.