ZA SVAKI DAN

Kratice koje morate znati u Windowsima 8

Windows 8

Windows 8

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Ponekad su male stvari te koje će olakšati i ubrzati rad na računalu. Poput nekoliko kratica koje bi vam mogle olakšati svakodnevno korištenje Windowsa 8

Za razliku od prethodnih verzija Windowsa, Windowsi 8 napravljeni su prvenstveno za uređaje s ekranom osjetljivim na dodir.

No to ne znači da svoje mjesto neće naći i na uređajima koji imaju 'klasične' ekrane. To može otežati njihovo korištenje jer su neke opcije kreirane za dodir, a korisnici koji nemaju ekran osjetljiv na dodir ne mogu ih iskoristiti do kraja.

Stoga je blog Here's the thing odlučio podsjetiti na nekoliko kratica koje će olakšati korištenje Windowsa 8.

Tipka 'Windows'

U ranijim verzijama Windowsa, pritiskom na tipku 'Windows' na tipkovnici, otvarao se izbornik 'Start', no u Windowsima 8 ta tipka otvara njegovu zamjenu - 'Start screen'.

'Start screen' nudi vam mogućnost pretraživanja aplikacija, dokumenata, ljudi, ali i brzi ulazak u postavke računala.

Kad pritisnete tipku 'Windows' dva puta, uključit će vam se aplikacija koju ste posljednju koristili.

Pretražite u tren oka

Kako biste započeli pretraživati računalo možete otvoriti izbornik 'charm' koji se pojavljuje ako stavite miš u gornji odnosno donji desni kut. Kad vam se otvori izbornik, odaberite ikonu povećala, odnosno 'Search'.

No ako želite cijeli postupak ubrzati, jednostavno pritisnite tipku 'Windows' na tipkovnici i počnite tipkati pojam koji tražite. Pretraživač će se automatski uključiti.

Skrivene komande

Jedna od najvećih vizualnih promjena u Windows 8 jest u činjenici da više nema izbornika na vrhu prozora, već je on skriven u dnu ekrana.

Kako biste ga otkrili, imate nekoliko jednostavnih načina. Jedan je da povučete prstom od dna ekrana prema gore (ako koristite računalo s ekranom osjetljivim na dodir). No ako ga nemate, jednostavno na tipkovnici pritisnite tipku 'Windows' i slovo 'Z' i izbornik će se pojaviti.

Precizirajte pretragu

Kad upisujete pojam za pretragu u pretraživač u Windowsima 8, prvo se pretražuju aplikacije.

No ako znate da želite pronaći dokument ili postavku, jednostavno precizirajte pritiskom kombinacije tipki na tipkovnici.

Za dokumente pritisnite tipku 'Windows' i slovo 'Q', a za postavke je potrebno pritisnuti tipku 'Windows' i slovo ' W'.

Otvorite izbornik 'charm'

Za brzo otvaranje dodatnog, izbornika 'charm', dovoljno je pritisnuti tipku 'Windows' i slovo 'C' i to je to.

Ugasite aktivan prozor

Ova kratica nije isključivo vezana uz Windows 8, ali je dobro podsjetiti na nju.

kad želite zatvoriti neki otvoreni prozor u Windowsima, jednostavno na tipkovnici pritisnite tipku 'Alt' i tipku 'F4'. Kratica zatvara prozor koji je posljednji bio aktivan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!