VELIK POPUT SIBIRSKOG

Kraj Zemlje rekordno blizu prolijeće asteroid!

29.01.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Za manje od 20 dana, 15. veljače kraj Zemlje će na udaljenosti od samo 27.681 km, bliže od brojnih satelita, proletjeti asteroid veličine pola nogometnog igrališta, objavila je ovih dana NASA

Prema agenciji ne postoji opasnost od sudara, međutim, veliko tijelo nazvano 2012 DA14 ipak je privuklo pozornost stručnjaka.

'Bit će to prolet na rekordnoj blizini', rekao je Don Yeomans iz NASA-inog programa za praćenje objekata koji se kreću blizu našeg planeta (NEO). 'Od 1990-ih, kada je počelo redovno praćenje neba, nikada nismo vidjeli da tako veliki objekt prolazi toliko blizu Zemlje', dodao je.

Zemljino je susjedstvo puno asteroida svih oblika i veličina od kojih su neki manji od nogometne lopte, a drugi golemi poput svemirskih planina promjera više kilometara. Mnogi od njih dolaze iz pojasa asteroida no neki pripadaju skupini odavno sagorjelih kometa. NASA-in NEO program pozorno prati kretanje tih tijela, osobito onih koja prolijeću vrlo blizu pored Zemlje.

2012 DA14 je tipičan NEO asteroid. Promjer mu je oko 50 metara, dakle ne spada ni u jako velike niti u male, a vjerojatno je stjenovitog sastava – ni željezni niti od leda. Masa mu je procijenjena na oko 130.000 tona. Otkriven je 23. veljače 2012. iz zvjezdarnice OAM Observatory kraj La Sagre u Španjolskoj. Yeomans kaže da kraj Zemlje svakih 40-ak godina prolijeće slično tijelo, no tek jednom u 1200 godina neko od njih udari u naš planet.

Sudar s objektom od 50 metara ne uzrokuje kataklizmičke posljedice, osim za one koji se nalaze u blizini mjesta udara. Tijelo sličnih dimenzija stvorilo je poznati meteorski krater u Arizoni prije nekih 50.000 godina.

'Taj asteroid bio je izgrađen od željeza pa je njegov udar bio osobito snažan', objasnio je Yeomans. 1908. godine nešto slične veličine eksplodiralo je iznad Sibira i uništilo stotine četvornih kilometara šuma.

Iako ne postoji opasnost sudara, NASA će pozorno pratiti kretanje 2012 DA14 jer će proći bliže od putanja mnogih umjetnih satelita, negdje između orbite Međunarodne svemirske postaje (ISS) i geosinkronih, odnosno meteoroloških satelita.

'Vjerojatnost sudara sa satelitima je jako mala', rekao je čelnik NASA-inog projekta objasnivši da u području kojim će proći 2012 DA14 nema gotovo ničega.

Znanstvenici će tijekom proleta pokušati predvidjeti moguće buduće bliske susrete - još se ne zna hoće li Zemlja skrenuti njegovu putanju tako da će sljedeći put proći bliže ili dalje. Također će istražiti njegov sastav, veličinu, rotaciju i refleksivnost. U najbližoj točci 2012 DA14 će sjajiti poput zvijezde 8. magnitude kakve se mogu promatrati amaterskim teleskopima. No bit će ga teško pratiti jer će se kretati velikom brzinom.