PAMETNA PRTLJAGA

Kovčeg koji je gotovo nemoguće izgubiti

10.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Airbus je predstavio prototip kovčega koji je, zahvaljujući povezanosti s pametnim telefonom, gotovo nemoguće izgubiti

Svi smo čuli priče o kovčezima koji su se zagubili na putovanju zrakoplovom i prtljazi koju su vlasnici tražili po pola svijeta. Ako vam se to ikad dogodilo, onda znate kakva to može biti gnjavaža.

No proizvođač zrakoplova Airbus udružio je snage s T-Mobileom i njemačkim proizvođačem kovčega Rimowa te napravio 'pametnu prtljagu'.

Prototip, predstavljen na Airbus Innovation Days 2013, na prvi pogled izgleda kao bilo koji drugi aluminijski kovčeg s kotačićima.

Prava je stvar skrivena - naime kovčeg je opremljen RFID čipom koji povezuje prtljagu s putnikom, njegovim planom puta, čak i miljama koje skuplja putem.

GPS odašiljač ugrađen u kovčeg odašilje njegovu lokaciju koju je moguće pratiti pomoću aplikacije 'Find my bag' na iPhoneu.

Osim toga, u samoj ručki na kovčegu ugrađena je digitalna vaga koja se bežičnim putem povezuje s iPhoneom i prikazuje točnu težinu kako ne biste prekoračili ograničenja.

'Bag2Go', kako su nazvali ovaj prototip, još mora prijeći dalek put prije no što postane dostupan putnicima, no u Airbusu su uvjereni da će biti hit.

Kako je za Australian Business Traveller istaknuo Airbusov šef inovacija Yann Barbaux, Bag2Go trebao bi biti tek 20 posto skuplji od običnog kovčega.

A u planu im je ne samo prodaja, već i iznajmljivanje Bag2Go koji bi bio dostavljen putnicima na kućnu adresu i potom isto tako u zračnu luku iz koje putuju.

Ovakav kovčeg vjerojatno ne bi bio potreban nekome tko leti na kraće udaljenosti ili veoma rijetko, ali poslovni ljudi koji sa svojim kovčezima putuju i preko pola svijeta mogli bi iskušati Bag2Go kad dođe na tržište.