I TO SMO DOČEKALI

Koristite Wi-Fi u kafićima? Imamo dobre vijesti

10.01.2018 u 09:13

Bionic
Reading

Nakon više od 13 godina napokon stiže novo izdanje standarda za prijenos podataka putem Wi-Fi mreža

Sigurnost Wi-Fi mreža zadnji put je veće promjene doživjela još 2004. godine s uvođenjem standarda WPA2. Na konkretniju nadogradnju čeka se već predugo, što se osjeti i po tome što je sve rizičnije koristiti javne Wi-Fi mreže u kafićima, restoranima, hotelima i drugim mjestima gdje je često dostupna besplatno.

Wi-Fi Alliance namjerava riješiti većinu sigurnosnih problema i slabih točaka novim standardom WPA3, u sklopu kojeg bi između ostalog trebali dobiti individualiziranu enkripciju podataka. To bi trebalo omogućiti bezbrižnije korištenje javnih otvorenih bežičnih mreža, bar dok se hakeri ne domisle nečemu novom.

  • +2
Ove smartfone jedva čekamo u prvim mjesecima 2018. Izvor: Profimedia / Autor: FS-Stock / Alamy

Novi standard bi trebao donijeti više sigurnosti i korisnicima sklonima lošim lozinkama, kao i pojednostavljeni postupak sigurnosti za uređaje koji imaju vrlo mali zaslon ili ga uopće nemaju (poput, primjerice, pametnih satova ili zvučnika). 

Za one koji trebaju strože mjere sigurnosti, poput tvrtki i državnih institucija, na raspolaganju će biti set alata sa 192-bitnom enkripcijom.  WPA3 bi trebao postati dostupnim tijekom ove godine, piše Engadget.