KONČAR D19LC

Kompaktni desktop domaće proizvodnje

03.07.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Trend koji je - prilično vizionarski, moramo priznati - započela tvrtka Apple sa svojim računalima iMac, a to je smještanje čitavog stolnog računala u kućište monitora, stigao je i do nas u obliku Končarova računala D19LC

Sigurni smo da neki korisnici još imaju određenu dozu skepse prema stolnim računalima koji su smješteni u monitor, no nakon što smo isprobali Končara D19LC možemo komotno reći da za to stvarno nema razloga.

Naravno, ako ste hardverski fanatik koji planira nadograđivati računalo svakih par mjeseci ili pak trebate zvijer za pokretanje najnovijih igara, takvo računalo nećete uzeti u obzir. No činjenica je da većina korisnika zapravo ne treba takvo što, nego im treba računalo koje će im omogućiti ugodan svakodnevni rad, a Končar D19LC je zapravo prilično moćan stroj, tako da će bez problema obaviti sve zadatke koje stavite pred njega. S obzirom na komfor koji pruža računalo za koje se nikad ne trebate spuštati ispod stola i napipavati USB utore, čak smo spremni reći da bi korisnici kojima je to mrsko prvo trebali razmisliti o takvom sve-u-jednom rješenju pa tek onda o standardnom stolnom računalu.

Što se tiče ugrađenih komponenata, Končar D19LC zapravo odgovara jednom moćnom prijenosniku tzv. poslovne namjene, što u prijevodu znači: nema neku grafiku, ali sve drugo je odlično. Tu je 19-inčni zaslon dobro pogođene razlučivosti 1440x900 piksela, procesor Intel Pentium Dual Core T4200, SATA tvrdi disk kapaciteta 320 GB, 4GB ugrađene RAM memorije te DVD snimač. Jedina slabija karika je ugrađena grafika, Intelovo integrirano rješenje GMA X4500HD, s kojim možete zaboraviti na igranje. No u Končaru kažu da će u budućnosti isto računalo dolaziti i u jačoj konfiguraciji, s Nvidijinom grafičkom karticom koja će zadovoljiti one koji povremeno vole zaigrati neku igru.

Moramo napomenuti da smo računalo na test dobili bez tipkovnice i miša, koji, kažu nam u Končaru, dolaze posebno. Vjerujemo da će vam prilikom kupnje ponuditi i tu opciju, no pripazite da ne biste došli kući s računalom na kojemu ne možete raditi.

Što se tiče priključaka, D19LC vrlo je dobro opremljen. Gomila priključaka, među kojima izdvajamo 7 u 1 čitač kartica, E-SATA, HDMI, S/PDIF i 5 USB priključaka, zadovoljit će sve korisnike. Uz solidne komponente, i bogatstvo utora čini ovo računalo boljim od većine prijenosnika, a opet prenosivim, što će mnogi potencijalni kupci znati cijeniti.

Na kraju, spomenimo i tri sitnice koje su nas brinule prije nego što smo uopće dobili uređaj. Zaslon je reflektivnog tipa, što može zasmetati u radu; no budući da Končara vjerojatno nećete puno pomicati ni na njemu raditi pod suncem, to neće biti veliki problem. S druge strane, računalo je prilično tiho; ako ste navikli na bučne kante koje brundaju ispod stola, ovo će vam biti ugodno osvježenje, no ipak nije na razini najtiših prijenosnika ili, primjerice, Appleova iMaca koji je gotovo nečujan. Konačno, masa od 11 kilograma nalazi se uglavnom u stalku, što znači da je računalo (iako ne odveć lagano) vrlo stabilno.

Preporuka za kupnju ide onim korisnicima koji smatraju da je stolno računalo nespretno i donosi previše petljanja s kablovima, no zapravo ne trebaju pravi prijenosnik jer uglavnom misle raditi kod kuće ili na poslu. Za cijenu od oko 6000 kuna (kad dodamo miša i tipkovnicu) nećete moći dobiti prijenosnik s takvim mogućnostima, pa je Končar D19LC vrlo dobar izbor.

CPU: Intel Pentium Dual Core T4200
Zaslon: 19", 1440x900 piksela
RAM: 4 GB DDR2 RAM
Grafika: Intel GMA X4500HD, 256 MB DX10
Pohrana: 320 GB (7200rpm) Serial tvrdi disk
Optički pogon: DVD-RW
5x USB 2.0 priključka
1x E-SATA priključak (podržan samo kroz Vistu)
1x Mini IEEE1394a priključak
2x COM port
1x HDMI izlaz
1x RJ-45 priključak, 1x RJ-11 priključak
1x DC-ulaz
1x S/PDIF izlaz
Masa: 11 kilograma
Ustupio: Končar-INEM
Cijena: 5550 kn s PDV-om (bez operativnog sustava, tipkovnice i miša)