DIGITALNO DOPISIVANJE

Koliko su WhatsAppova nova pravila pomogla konkurenciji? Brojke su iznenađujuće

17.05.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću Sensor Towera WhatsAppovi su najveći konkurenti zahvaljujući Facebookovim nepopularnim novim pravilima korištenja zabilježili rast od čak 1200 posto

Popularna mobilna aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp susrela se sa velikim negodovanjem u siječnju nakon što je najavila obavezno prihvaćanje novih pravila korištenja prije 15. svibnja 2021. Prema najnovijim vijestima kompanija je odlučila 'omekšati' rokove i postupno gasiti funkcije 'neposlušnih' korisnika, no ni to joj nije pomoglo. Stara poslovica 'kad se nekom smrkne, drugom svane' potvrdila se i u slučaju Facebookove konkurencije iz Signala i Telegrama koji posljednjih nekolko mjeseci bilježe neočekivani porast korisničke baze.

Telegram je tako u prva četiri mjeseca 2021. doživio porast broja preuzimanja od 98 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu (161 milijun). Signal je, u drugu ruku, zabilježio još veći rast od 1,192 posto na seukupno 64.6 milijuna. WhatsAppu je u međuvremenu broj instacija pao za 43 posto premda i dalje nadmašuje konkurenciju sa 172.3 milijuna instalacija.

Broj preuzimanja se - stabilizira

Telegram i Signal su u siječnju zabilježili velik broj novih korisnika, no broj preuzimanja postupno se smanjio. Telegram je dosegao 63.5 preuzimanja što je 283 posto više u odnosu na prošlogodišnje razdoblje te je u travnju čak zabilježio manji broj preuzimanja nego prošle godine - 26.2 milijuna u usporedbi sa prošlogodišnjih 27 milijuna.

Obje su aplikacije zabilježile porast broja korisnika u siječnju kada su mnogi tražili alternativu WhatsAppu. Premda je nagli porast korisnika usporio, Signal još bilježi postupan ali puno 'smireniji' rast.

WhatsAppu u minusu

Malo tko zna da je WhatsApp bio na 'gubitku' prije objave novih pravila korištenja. Facebookova aplikacija je u travnju 2020. zabilježila 28 posto manje novih preuzimanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad se nastavio tijekom cijele 2020., a Sensor Tower pretpostavlja da je uzrok sve češće korištenje računala kao alata za video komunikaciju tijekom pandemije.