KARMA CHAMELEON

Koliko je pametna vaša odjeća

22.04.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Istraživači rade na novim vrstama 'pametne' tkanine koja bi 'prikupljala' energiju tijela, skladištila je i kasnije koristila

Odjeća koja mijenja boju i oblik ovisno o pokretima onoga koji ju nosi, a energiju tih pokreta skladišti za punjenje mobilnih uređaja? Upravo na tome rade istraživači s kanadskog sveučilišta Concordia iz Montreala

Projekt nazvan 'Karma Chameleon' istražuje mogućnost tkanja tkanine koja bi u sebi imala utkanu elektroniku i prikupljala energiju koju tijelo oslobađa kretanjem. Ta bi se energija potom mogla koristiti za punjenje mobilnih uređaja. No elektronička odjeća sastavljena od kompozitnih niti mogla bi i mijenjati vlastiti izgled promjenom boje ili osvjetljenja.

'Naš je cilj stvoriti odjeću koja se može mijenjati na kompleksan i iznenađujući način', istaknula je profesorica Joanna Berzowska i dodala kako se takvoj, naprednoj odjeći, ne moramo nadati još barem 20 do 30 godina.

Zasad je kanadski tim napravio tek nekoliko prototipa koji će biti prezentirani na konferenciji o pametnim tkaninama u San Franciscu.

A njihova bi primjena bi mogla biti višestruka. Od punjenja mobilnih uređaja jednostavnim šetanjem po ulici ili vježbanjem u teretani, do odjeće koja bi mijenjala boju ovisno o raspoloženju i potrebi nositelja.