ZASNOVAN NA ANDROIDU

Kineska kopija iPada zove se iPed

31.05.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Kineski proizvođači elektronike su kopirali vanjski izgled Appleova iPada i odlučili u uređaj, koji su nazvali iPed, instalirati operativni sustav Android

U Shenzhenu u Kini se počeo prodavati uređaj nazvan iPed po cijeni od 105 američkih dolara (nešto više od 600 kuna). Kućište uređaja je gotovo jednako Appleovom tablet računalu iPad, ali mu je unutrašnjost bitno drukčija. Navodno je iPed baziran na Intelovom procesoru i opremljen sa 128 megabajta radne memorije i 16 gigabajta memorije za pohranu. Sav taj hardver kao operativni sustav koristi Googleov Android.

Na prvi pogled Android uređaj po navedenoj cijeni zvuči kao odlična prilika pa makar se radilo tek o kopiji iPada, međutim sve to u praksi ne funkcionira baš najbolje. iPed pokazuje jako loše performanse, što dovodi u sumnju tvrdnju da ga pokreće Intelov procesor. Čak i uz ovako lošije performanse, radi se o prilično funkcionalnoj kopiji zbog koje bi se tvrtke poput Applea možda trebale više brinuti. U budućnosti će kineske kopije nesumnjivo postajati sve bolje.