UPOZNAJTE D-WAVE 2000Q

Jeste li znali da možete kupiti računalo za 15 milijuna dolara?

27.01.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Kanadska tvrtka koja se bavi razvojem kvantnih računala ovih dana je objavila kako su njihova nova D-Wave 2000Q kvantna računala komercijalno dostupna te da su primili prvu narudžbu. Baš kako i ime sugerira, D-Wave 2000Q ima 2.000 kubita i...(vrlo) ograničenu korisnost

Zašto se lome koplja znanstvenika i računalnih stručnjaka diljem svijeta oko kvantnog računarstva? Razloga je mnogo - no najbitniji je kontroverzan stupanj učinkovitosti nečeg ovako skupog. Kvantna računala kakva se rade danas rade izvrsno samo u određenim i strogo kontroliranim uvjetima, kada mogu demonstrirati svoju snagu. Znanstvenici su ipak u više navrata potvrdili kako ovi sustavi uistinu koriste kvantne fenomene za svoj rad.

D-Wave u priopćenju za javnost navodi kako njihov sustav 2000Q 'rastura' klasične servere i vrlo specijalizirane algoritme u nekim posebnim testovima za 1.000 do 10.000 puta. Neki od tih testova koriste i strojno učenje, no opet valja spomenuti problematičan rad ovakvih sustava. Problemi moraju biti krojeni za njih kako bi se iskoristili kvantni fenomeni i omogućila golema brzina.

Potencijal kvantnih računala je nevjerojatan - ona bi jednog dana mogla promijeniti svijet kakvog se poznaje.

Prvi kupac kvantnog računala D-Wave 2000Q je tvrtka Temporal Defense Systems, koja se bavi cyber-sigurnosti. Vjeruju kako će korištenjem ovakvog sustava na učinkovitiji način razvijati optimizirane procese potrebne za cyber zaštitu i strojno učenje.

Via Engadget