RAČUNALNE RADIONICE

Kako se s Kinectom uči matematika?

25.02.2016 u 07:44

Bionic
Reading

Osnovna škola Popovača je u suradnji sa Zakladom Slagalica i Microsoftom Hrvatska ugostila učenike petih i šestih razreda OŠ Jasenovac na radionici o programiranju i sigurnosti na internetu

OŠ Popovača je zahvaljujući tehničkoj opremljenosti i inovativnoj primjeni tehnologije u nastavnim aktivnostima jedna od četiri osnovne škole u Hrvatskoj koja nosi titulu škole Microsoft Showcase.

Sedamdeset učenika petih i šestih razreda OŠ Jasenovac te učenika iz OŠ Popovača su tijekom radionice mogli naučiti o pravilima ponašanja na internetu te kako koristiti moderne tehnologije u svakodnevnoj nastavi.

'Učenicima smo prezentirali tri radionice s ciljem poticanja primjene novih tehnologija u obrazovnom sustavu', rekao je prof. Dražen Mlakar, ravnatelj OŠ Popovača.

Učenicima OŠ Jasenovac je u digitalnoj učionici, opremljenoj multimedijalnom opremom, pametnim pločama, tablet uređajima i alatima Microsoft Office, pušten edukativni film Lažno predstavljanje o pravilima ponašanja na internetu.

Učenici su zatim odabrali pravilo iz filma koje je po njima najvažnije te su ga uz objašnjenje zapisali na poseban plakat, a mogli su i definirati vlastita pravila o ponašanju na internetu. Plakat s pravilima bit će ovješen u OŠ Jasenovac na koji će učenici tijekom godine po potrebi moći nadopisati i dodatna pravila.


Poseban interes učenika izazvao je rad s uređajem Microsoft Kinect pomoću kojeg su u programu Kinect Kutovi ponovili matematičke pojmove određivanja veličine kutova, postotaka, decimalnih brojeva i razlomaka te strana svijeta.

'Svima nam je jasna potreba stalnog usavršavanja pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije, ali suočeni smo s problemom nedostataka sredstava i potrebne infrastrukture. Nastojim opremiti školu suvremenim tehnologijama, a jednako je važna i naobrazba učenika i učitelja', rekao je prof. Branko Šepović, ravnatelj OŠ Jasenovac.

Kao djelatnici škole sa statusom Microsoft Showcase, učitelji iz OŠ Popovača imaju priliku sudjelovati u edukacijama s učiteljima iz različitih dijelova svijeta, usavršavati se tijekom jedne godine na Microsoft IT Academy te koristiti web 2.0 alate kao što su Sway, Yammer ili OneNote.

Inače, škola je opremljena s nekoliko pametnih ploča, projektora i računala u učionicama, mobilnom učionicom s 20 tableta te Samsungovom učionicom budućnosti s 30 tableta.