PRVA POMOĆ

Kako pohraniti svoje datoteke na internetu

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 16:05
  • Objavljeno 04.11.2010 u 13:45
internet cafe računala laptop

internet cafe računala laptop

Izvor: Corbis / Autor: Olaf Rayermann/Corbis

Želite li pohraniti svoje podatke tako da možete doći do njih sa svakog računala spojenog na internet, bez obzira gdje se nalazili? Microsoft nudi uslugu pod imenom Skydrive koja omogućava pohranu do 25 gigabajta datoteka na internetu; evo kako je koristiti

Mogućnost širokopojasnog pristupa internetu na svakom koraku danas nam pruža luksuz pohrane datoteka upravo na tom mediju. Datoteke koje bismo inače nosili sa sobom na prijenosnom disku ili memorijskim karticama sada možemo postaviti na Microsoftov online tvrdi disk, Skydrive.

Pomoću Skydrivea se jednostavno mogu razmjenjivati fotografije, sigurnosno pohranjivati dokumenti i prenositi datoteke veličine do 50 megabajta. Većina servisa elektronske pošte ograničava veličinu jedne poruke na 10 ili 20 megabajta, stoga je jednostavnije pohraniti datoteku online i poslati onome s kime je želimo podijeliti.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Korištenje Skydrivea je vrlo jednostavno. Potrebno je napraviti korisničko ime za skup usluga Windows Live, no posjedujete li adresu na Hotmailu, korisničko ime za Windows Live Messenger ili Xbox Live, već ste registrirani za korištenje Skydrivea. Nije potrebno instalirati nikakav dodatni softver, dovoljno je otvoriti jednu od stranica usluga Windows Live i potražiti Skydrive. Upisivanje adresa kao što su www.live.com ili www.skydrive.com odvest će vas na pravo mjesto. Nakon što upišete svoje korisničko ime i lozinku, otvorit će vam se skup usluga Windows Live (ako ste prišli servisu preko adrese www.live.com) ili direktno Skydrive (ako ste prišli servisu s adrese www.skydrive.com).

Jednostavno i pregledno sučelje će vam ponuditi četiri direktorija, ali možete otvoriti i svoje dodatne direktorije. Za postavljanje datoteka na Skydrive u meniju iznad foldera izaberite Add Files ili Dodaj datoteke. Nakon toga odaberite koje datoteke želite postaviti na servis i pričekate da se učitaju.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Planirate li datoteku koristiti samo vi, to je onda sve što trebate učiniti. Na drugom računalu se opet spojite na servis preko svojeg korisničkog imena i lozinke te potražite datoteku u odgovarajućem folderu i kliknite na Download ili Preuzmi.

Želite li datoteku podijeliti s prijateljima, odaberite na meniju Share ili Podijeli te namjestite opcije tko sve može vidjeti tu datoteku. Također možete unijeti e-mail adrese prijatelja koji će tada dobiti link na datoteku i bit će u mogućnosti preuzeti je.

Kapacitet Skydrivea je 25 gigabajta po korisniku s tendencijom rasta u budućnosti. Jedino ograničenje na koje treba pripaziti jest ono o 50 megabajta po jednoj datoteci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!