FASCINANTNI PRIZORI

Pogledajte prekrasne snimke jučerašnje prstenaste pomrčine Sunca

15.10.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Pomrčine Sunca nisu rijetke - događaju se u prosjeku svakih pola godine, ali rijetkost je njihova pojava na određenom području. Tako ćemo, primjerice, u Hrvatskoj potpunu pomrčinu Sunca imati tek 3. rujna 2081. godine

S druge strane, nebeska je dinamika dovela do toga da su dijelovi SAD-a bili pokriveni prstenastom pomrčinom jučer (14. listopada), a neki od njih vidjet će još jednu, i to potpunu, već 8. travnja sljedeće godine. Zone totaliteta tih dviju pomrčina križaju se u Teksasu, piše Bug.hr.

Jučerašnja pomrčina bila je donekle posebna jer se radilo o prstenastoj (anularnoj) pomrčini Sunca, koju karakterizira činjenica da Mjesec ne zaklanja cijelo Sunce. U trenucima kada se nađe ispred njega, iza Mjeseca 'proviruje' kružnica, odnosno prsten, zbog razlike u prividnoj veličini Mjeseca i Sunca na nebu.

Prstenasta pomrčina se događa kada je zadovoljeno nekoliko uvjeta: Mjesec mora biti u fazi mladog Mjeseca, postaviti se točno između Zemlje i Sunca, a pritom mora biti što bliže svojem apogeju, odnosno dijelu orbite u kojem je najviše udaljen od Zemlje. Time mu je kutni promjer nešto manji, dovoljno da ne zakloni cijeli Sunčev disk, kao što je to slučaj kod potpune pomrčine. To dovodi do zanimljivog efekta svijetlećeg prstena, koji je vrlo atraktivan za promatranje i snimanje.

Mnogi su se korisnici društvenih mreža od jučer potrudili objaviti videe pomrčine.