UŽIVO, VIDEOM...

Kako i gdje večeras pratiti asteroid?

15.02.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Brojni astronomi amateri i profesionalci širom svijeta pripremaju se za večerašnji prolet 50-metarskog asteroida koji će biti najbliži od sredine 1990-ih, otkad postoji praćenje ovih nebeskih tijela

Golemi kamen 2012 DA14 moći će se odlično vidjeti čak i boljim dalekozorom iz dijelova Hrvatske u kojima će biti vedro, uglavnom iz Dalmacije. Područja u Europi, Aziji, Africi i Australiji iz kojih će se najbolje vidjeti oko 20:24 h kada će prići Zemlji na samo 27.100 km označena su zelenom bojom na karti desno gore.

Asteroid će se kretati iz južne hemisfere prema sjevernoj brzinom od oko sedam km u sekundi. To znači da će na noćnom nebu prijeći promjer punog Mjeseca svakih 30-ak sekundi. Oni koji ga neće moći vidjeti zbog vremenskih prilika ili zato što nemaju dalekozor moći će pratiti NASA-in prijenos uživo koji će početi u 20 h po našem vremenu.



Streaming live video by Ustream
Gdje ga potražiti na nebu?

'Oko 20 h iz Hrvatske će se vidjeti na oko 15 stupnjeva iznad istočnog horizonta kada će za nas biti najsjajniji i imati magnitudu oko 7,5. Kretat će se prema zviježđu Velikog medvjeda do kojeg će stići oko 21:30 h', objasnio je za tportal mladi fizičar i astronom Stefan Cikota (pogledajte kartu dolje ili na stranici Heavens Above).

'Postoji mala šansa da se 2012 DA14 raspadne pod gravitacijskim utjecajem Zemlje. To ovisi o njegovu sastavu. No ni u tom slučaju njegovi dijelovi neće ući u atmosferu', dodao je Cikota.

Voditelj zvjezdarnice u Višnjanu astronom Korado Korlević ranije je za tportal objasnio da će brojni znanstvenici pratiti putanju ove velike stijene teške oko 130.000 tona jer je njezina vrijednost u rudačama poput platine procijenjena na oko 200 milijardi dolara. Naime, slični asteroidi u budućnosti bi se mogli usporiti Sunčevim zračenjem i parkirati u orbiti kako bi se pretvorili u svemirske rudnike.

Stručnjaci Europske svemirske agencije danas su demantirali nagađanja prema kojima je meteor koji se raspao nad Rusijom dio 2012 DA14 jer se kretao iz sasvim drugog smjera.