Nije marketinški trik

Kako funkcionira brzi punjač za mobitel?

19.05.2017 u 13:01

Bionic
Reading

Ako ste nabavili pametni telefon tijekom protekle godine, moguće je kako je došao u paketu s brzim punjačem kao dodatnom opremom. Evo kako ti uređaji napune vaš mobitel duplo brže od običnih

Iako zvuče kao marketinški trik, brzi punjači doista postoje. Koriste tehnologije raznih proizvođača, među kojima je Qualcommova Quick Charge 2.0 trenutno među najzastupljenijima. 

Kao što im naziv kaže, brzi punjači u pravilu će napuniti vašu bateriju za kraće vrijeme nego što je potrebno standardnim punjačima. No, ima tu štošta na što treba obratiti pozornost. Pa, krenimo redom. 

Prije no što se posvetimo brzima, pogledajmo na trenutak kako funkcioniraju punjači općenito. Kad priključite mobitel na utičnicu, dio električne energije počne pristizati u njega preko punjača. Mobiteli imaju ugrađen regulator koji služi kako bi spriječio dotok prevelike količine struje koja bi mogla uništiti bateriju.

Koliko će se brzo vaš mobitel brzo puniti ovisi, dakle, o tom internom regulatoru. To, naravno, vrijedi samo kad je električna energija koja pristiže jača od postavljenog ograničenja. Što nije uvijek slučaj. 

Sam adapter na punjaču vjerojatno će odgovarati uređaju uz kojeg dolazi. No, što ako punite putem USB-a spojenog na računalo, koji su u pravilu slabije propusni? Tada će i punjenje trajati dulje. 

Kad koristite tehnologije kao što je Quick Charge 2.0, u stvari povećavate propusnost vašeg punjača bez oštećivanja baterije. Kod starijih uređaja ta propusnost može biti povećana i do gotovo dva puta.  Naravno, kako bi to bilo moguće morate imati uređaj koji podržava brzo punjenje. Inače ste džaba krečili.

Koliko je sigurno koristiti brze punjače? Pa, malo je vjerojatno kako će vaš pametni telefon zbog njih eksplodirati. Ali, ima stvari kojih trebate biti svjesni. 

Brzi punjači mogu se više zagrijavati pri radu. Što više električne energije prolazi kroz uređaj, to više naprežete bateriju i stvara se više topline. Zagrijavanje može biti značajno veće nego kod običnih punjača, a to u pravilu nije dobra vijest za vašu bateriju. 

Proizvođači znaju pretjerati ističući prednosti svojih brzih punjača ili barem biti ne baš posve precizni. Recimo, Quick Charge prema tvrdnjama Qualcomma može napuniti 60 posto baterije za 30 minuta. Super ako trebate samo nadopuniti mobitel i krenuti dalje. No, ako ga trebate napuniti do kraja, za preostalih 40 posto trebat ćete ponekad oko sat vremena, možda i dulje. 

Umjesto brzog punjača, jeftinije i praktičnije rješenje mogla bi biti prijenosna vanjska baterija. Naime, brzi punjači najkorisniji su kad trebate na brzinu nadopuniti mobitel. Mimo toga ne razlikuju se bitno od ostalih punjača. Prijenosne baterije ne trebaju utičnicu i možete ih koristiti dok ste u pokretu i dopunjavati mobitel po potrebi. 

Ako imate brzi punjač i uređaj koji ga podržava, svakako ga koristite kad se razina napunjenosti približi 15 posto, a vama se žuri nekamo. Uštedjet će vam vrijeme (a možda i živce) bar koji put. U drugim slučajevima koristite obični punjač, kako bi vam baterija potrajala dulje. 

Više: Lifehacker