TRIKOVI I SAVJETI

Evo kako će baterija vašeg Galaxyja S8 biti još bolja

02.05.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Iako nove Samsungove perjanice dolaze s baterijama pristojnog kapaciteta, dobro je znati jednostavne trikove pomoću kojih će potrajati dulje

Zatamnite zaslon

Pametni telefoni Galaxy S8 i S8+ koriste OLED (točnije, SAMOLED) zaslone koji, za razliku od LCD-a, ne troše energiju kako bi prikazali crne piksele. Stoga zaslon troši manje dok prikazuje mahom crnu boju nego kad prikazuje bijelu i druge boje. Imajte to na umu dok birate pozadinsku sliku (wallpaper), pa odaberite neku kojom dominira crna.

Ne koristite uvijek uključen zaslon

Značajka zaslona Always-On oslanja se upravo na već spomenutu karakteristiku tehnologije AMOLED. Tehnički, zaslon je stalno uključen, ali prikazuje uglavnom crne piksele. Ova značajka navodno minimalno troši bateriju, no to ipak čini. Ako vam nije problem pritisnuti tipku Home kako bi vidjeli koliko je sati, Always-On vam vjerojatno niti ne treba. Kad smo već kod toga, virtualnu tipku Home na ovim mobitelima ne možete isključiti.

Ne koristite uvijek najveću rezoluciju zaslona 

Super je imati zaslon razlučivosti 2k, ali za to plaćamo većom potrošnjom baterije. Zato uključite 2K ili WQHD+ kad pregledavate sadržaje te rezolucije, a isključite ih za brbljanje, čitanje pošte i pregledavanje Facebooka. 

Ne ostavljajte zaslon dugo uključen

Dok ne koristite smartfon obično nema potrebe držati zaslon uključenim. Kad odložite mobitel na stol ili u torbicu, zaslon bi se trebao automatski ugasiti nakon nekog vremena. Namjestite to vrijeme na što je kraće moguće (recimo, 30 sekundi) i eto instant uštede.

Neka zaslon bude isključen kad treba biti isključen

Pametni telefoni ponekad se sami uključuju dok ih nosite u džepu ili torbi. Zaslon u tim slučajevima bespotrebno cijedi bateriju. Srećom, tome možete doskočiti postavkom Display u kojoj možete namjestiti da se zaslon ne aktivira automatski u mračnom okruženju. 

Sami namjestite razinu svjetline zaslona

Smartfoni ponekad pokušavaju biti previše pametni. Tako, recimo, postavka za automatsko namještanje razine osvjetljenja zaslona zna pogrešno procijeniti u kakvom ste okruženju, pa nabiti maksimalno osvjetljenje iako vidite sasvim dobro to što je na zaslonu i uz upola manje.  Ako su te pogrešne procjene česte bolje je da vlastoručno određujete koliko će zaslon biti osvijetljen. 

Pripazite na aplikacije

Ne znamo što bismo bez svih tih korisnih i zabavnih aplikacija, ali činjenica je kako mogu prilično požderati bateriju. Provjerite u postavkama Androida i Samsungovom alatu za održavanje koje među njima su veliki potrošači, pa ih držite na oku. Također, pobrišite one koje niste nikad koristili ili ste ih aktivirali samo jednom. 

Uspavajte aplikacije na početnom zaslonu

Postoje aplikacije koje ćete htjeti zadržati čak i ako ih ne koristite često. Neke među njima trošit će bateriju i podatke više nego što je poželjno, pa i prihvatljivo. Kako ih u tome onemogućiti? Stavite ih u spavački režim rada. Dovoljno je pritisnuti sličicu aplikacije na početnom zaslonu i zadržati pritisak te odabrati opciju Sleep kad se pojavi. 

Imajte na umu kako aplikacije neće dobivati nadogradnje dok su u tom načinu rada sve dok ih ponovno ne otvorite. A potom ćete ih morati ponovno uspavati.

Neka vas smartfon ne osluškuje stalno

Moguće je kako ste se poigrali s Googleovim Assistantom ili nekim drugim digitalnim pomoćnikom koji obećava kako će uvijek reagirati kad mu se obratite. Ako je to slučaj, moguće je kako ste aktivirali i značajku kojom mobitel stalno osluškuje što radite i izgovarate. Bolje je isključiti ju, ne samo zbog štednje baterije već... Pa, tko zna što sve možete izgovoriti zaboravljajući kako vas robot sluša. 

Isključite sve što vam ne treba

Postoji niz značajki koje su korisne, ali koje nam ne trebaju stalno. Nemate potrebu uparivati svoj Galaxy S8 s drugim uređajima u blizini? Isključite Bluetooth. Ne koristite NFC? Isključite ga. Nema Wi-Fija u blizini? Isključite i njega, kako mobitel ne bi trošio bateriju na beskorisnu potragu za mrežom. 

Koristite štedljivi režim rada

Prije ili kasnije naći ćete se u situaciji kad će popunjenost baterije pasti na 15-20 posto, a vas će čekati još bar pola dana. Ako nemate gdje nadopuniti mobitel, uključite jedan od dva štedljiva režima rada koje Galaxy S8 nudi. 

MID će isključiti vibracije, manje intenzivno koristiti procesor i sinkronizirati aplikacije samo dok su aktivne. MAX će isključiti sve osim telefona, SMS-a i pristupa internetu, uključujući i prikaz boja na zaslonu.

Više: Slash Gear