ZDRAV POGLED

Kako da vam računalo ne uništi vid

12.09.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Osjećate li da su vam na kraju dana provedenog pred računalom oči umorne, pokušajte promijeniti postavke na monitoru i češće uzimajte kraće pauze kako bi vam se oči odmorile

Htjeli mi to priznati ili ne, ali tijekom dana provodimo previše vremena pred različitima ekranima. Od onog televizijskog, preko tableta i pametnih telefona, pa sve do prijenosnih i stolnih računala.

Iako liječnici upozoravaju kako bi svakih sat vremena trebalo napraviti kratku pauzu i odmoriti oči, zbog posla često na taj savjet jednostavno zaboravimo.

Stoga na kraju radnog dana sve više ljudi ima osjećaj da su im oči umorne i suhe, a to je posebice izraženo kod osoba koje nose naočale ili leće.

Kako biste izbjegli da vam zbog konstantnog gledanja u neki ekran strada vid, Wired preporučuje jednostavno pravilo '20-20-20'. U prijevodu: svakih dvadeset minuta trebalo bi na 20 sekundi odvratiti pogled sa ekrana i gledati u neku točku koja je 20 stopa (6 metara) udaljena od nas. Pomoći će i ako osvijestite potrebu za dodatnim ovlaživanjem oka treptanjem.

Kako biste spriječili da se problemi s vidom uopće pojave i osigurali da rad na računalu (i drugim uređajima s ekranom) neće naštetiti vašem vidu, poigrajte se postavkama. Za nekoliko trenutaka već ćete osjetiti olakšanje.

Položaj monitora

Prije svega, provjerite položaj ekrana u odnosu na vaše tijelo. Ekran bi trebao biti udaljen između 50 i 70 centimetara od vaših očiju, a njegov vrh bi trebao biti u ravnini s očima.

Ako ne možete podesiti visinu ekrana, pokušajte podmetnuti nekoliko čvrstih knjiga ili registratora ispod ekrana kako biste ga podigli. Ili jednostavno podignite, odnosno spustite svoju stolicu.

U svakom slučaju trebali biste, tijekom rada, gledati prema dolje pod kutom od 15-20 stupnjeva. Nagnite monitor malo ako vam se čini da ne možete čitati što piše na ekranu.

Veličina slova

Osim položaja ekrana bitna je i veličina slova te njihova boja. Tekst bi trebao biti tri puta veći od najmanje veličine koju možete pročitati na udaljenosti od barem 50 centimetara.

Napravite test u nekom od programa u kojem možete mijenjati veličinu fonta i ustrajte na veličini koja vam najbolje odgovara.

Uz to, veliku ulogu igra i boja pozadine. Najuočljiviji je tekst koji je kontrastan u odnosu na pozadinu. Primjerice, crni tekst na bijeloj podlozi odnosno bijeli tekst na crnoj podlozi.

Izbjegavajte smanjivati kontrast na monitoru jer ćete tako samo dodatno umarati oči tijekom rada.

Svjetlina i odsjaj

Ovisno o vašem okolišu, prilagodite i svjetlinu na svom ekranu. Pametni telefoni i tableti u sebi imaju senzor koji automatski prilagođava osvijetljenost ekrana okolišu.

Kako se tijekom dana osvijetljenost prostora u kojem boravite mijenja, morat ćete češće prilagođavati i svjetlinu ekrana.

Za najbolje postavke iskoristite bilo koju stranicu koja ima mnogo bijele boje. Ukoliko bijela 'iskače' s ekrana, treba smanjiti svjetlinu, a ako je sivkasta, vjerojatno je pretamna.

Radite li u prostoru u kojem ima mnogo reflektivnih površina, poput prozora ili staklenih pregrada, razmislite o kupovini filtera kako biste spriječili odsjaj na ekranu.

Temperatura boje

Većina monitora u sebi ima mogućnost biranja temperature boja koje prikazuje. Ukoliko vaš monitor nema tu mogućnost, možete iskoristiti besplatnu aplikaciju F.lux.

Ova aplikacija automatski prilagođava temperaturu boja postavkama vašeg ekrana i vremenu dana.

Kako biste odredili kakvu temperaturu boja trebate, poslužite se jednostavnim trikom. Tijekom dana birajte hladnije boje, oko 6500 Kelvina. Naime, mozak hladnije boje koje imaju plavičasti sjaj povezuje s dnevnim svjetlom.

Za rad u večernjim satima smanjite temperaturu na toplijih 3400 Kelvina, kako biste dobili toplije žute i narančaste tonove.

Pravilo je: što je boja toplija i bliža žutoj, to je manje naporna za oči.

Pokušajte bijelu boju na ekranu prilagoditi boji bijelog papira u prostoriji u kojoj radite ili boji bijelog zida.