tehno savjeti

Kako ćete biti sigurniji online? Evo 18 preporuka!

28.03.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Donosimo neke od najboljih načina kako će vaši korisnički računi, od foruma na kojima ste zadnji put bili prije deset godina do Facebooka na kojem visite svaki dan, biti sigurniji

Sve što ćemo vam predložiti je uglavnom moguće brzo i jednostavno napraviti. Zato nema razloga da ih ne upotrijebite još danas. 

1) Zatvorite korisničke račune koje ne koristite

Stari korisnički računi koje ne koristite lako postaju žrtvom hakera i cyberkriminalaca. Neki među njima mogu zlonamjerne ljude dovesti do korisničkih računa do kojih vam je stalo. Zato srežite sve što ne koristite. Bar ćete imati manje korisničkih imena i lozinki o kojima ćete morati brinuti. 

2) Upogonite alat za upravljanje lozinkama (password manager)

Postoji niz aplikacija koje vam mogu pomoći u upravljanju korisničkim imenima i lozinkama. Ne samo što će alati kao što su 1Password ili LastPass ih pamtiti za vas, već mogu i stvarati vrlo sigurne lozinke koje možete koristiti kako ne bi stalno upotrebljavali iste.

3) Uključite dvostupanjsku provjeru

Ponovili smo već sto puta, ponovit ćemo još jednom: uključite dvostupanjsku provjeru gdje god možete. Većina velikih igrača poput Applea, Googlea i Microsofta ju nudi za svoje servise. Time ćete dobiti još jedan sloj zaštite i otežati posao hakerima čak i ako se dokopaju vašeg korisničkog imena i lozinke. Trebat će, naime, unijeti brojčani ili slovni kod koji će vam stići SMS-om ili aplikacijom. Ako nemaju vaš mobitel, to neće moći učiniti. 

4) Zaštitite resetiranje lozinki

Koliko je jednostavno ponovno postaviti lozinku? Upadne li netko u neki od korisnikih računa koje koristite za e-mail, iduće na redu vjerojatno će biti društvene mreže. Možete to zaustaviti. Recimo, na Twitteru možete provjeriti jesu li tajna pitanja koja omogućavaju resetiranje dovoljno jaka ako otvorite Settings, pa uključite opciju Require personal information to reset my password.

5) Provjeravajte aktivnost na vašem korisničkom računu

Brojni korisnički računi nude mogućnost provjere nedavnih aktivnosti. Na Facebooku, recimo, to možete učiniti ovdje, a na Googleu ovdje. Vrijedi zaviriti redovno i provjeriti je li sve kako treba biti. Obično možete pogasiti sve aktivne procese osim aktualnog, kao i povući dozvole pristupa svim uređajima koje ne prepoznajete. 

6) Obrišite veze s vanjskim aplikacijama

Nema ništa loše u tome što dozvoljavate drugim aplikacijama i servisima povezivanje s vašim Facebookom i Twitterom. Ipak, držite to povezivanje na minimumu te uklonite sve što ne koristite kako bi smanjili broj mogućih ulaza za hakere. Možete to učiniti za korisničke račune na Googleu, Twitteru i Facebooku.

7) Redovno nadograđujte softver

Za upad u račune hakeri često koriste sigurnosne propuste u zastarjelom softveru. Stoga trebate redovno nadograđivati svoje operativne sustave i web preglednike, kao i korisničke račune kojima pristupate putem njih. Srećom, većina njih nadograđuje se automatski, ali ipak imajte redovne nadogradnje na umu. 

8) Ne vjerujte nikome

Ako ste gledali Dosjee X imali ste priliku često čuti kako nikome ne treba vjerovati. Ponovite si to svaki put kad primite poruku sumnjivog sadržaja e-mailom ili putem društvenih mreža. Budite oprezni i sumnjičavi jer phishing prijevare postaju sve lukavije. Ne klikajte na poveznice ako niste sigurni kamo će vas odvesti. 

9) Instalirajte softver za zaštitu

Antivirusni i antimalware programi pomoći će ne samo u zaštiti od računalnih virusa već i u obrani od phishing napada. Puno ih je koji su besplatni, još više onih koje treba platiti. 

10) Odredite kome vjerujete

Znate li kako vam prijatelj može pomoći ako vam haker zaposjedne korisnički račun na Facebooku? Tako što ćete Facebooku reći tko je osoba koja će vas izvući iz nevolje. Otvorite Settings na Facebooku, pa Security i tamo postavite što treba. Facebook će vašem prijatelju u nevolji poslati jednokratni kod pomoću kojeg ćete ponovno moći pristupiti korisničkom računu te im reći kako taj kod mogu dati samo vama.

11) Mijenjajte lozinke redovno

Ako ste već riješili navedeno pod drugom točkom, bravo. Ovu možete preskočiti. Ako niste, mijenjajte lozinke redovno. Da, sve. 

12) Koristite tajnu adresu e-pošte

Zna li netko vaš e-mail, na pola je puta do logiranja u vaš korisnički račun. To je, doduše, lakša polovica puta, ali danas je jednostavno pronaći nečiji e-mail, a ni lozinku nije tako teško pogoditi kao što mislite. Otvaranje privatne e-mail adrese, koja nema nikakve veze s vašim imenom), još je jedan način kako korisničke račune na društvenim medijima možete učiniti sigurnijima. 

13) Znate li gdje vam je mobitel?

Vaš pametni telefon može postati prečicom do vaših korisničkih računa online. Zato ih uvijek držite na oku i dobro ih zaštitite. Uključite opcije brisanja i zaključavanja uređaja na daljinu ako su dostupne. Kad ih poželite prodati, prethodno ih temeljito počistite. 

14) Informirajte se

Pratite što se događa. Čitajte vijesti na tportalu i drugdje. Doznajte koje najnovije prijetnje vas mogu zaskočiti i kako ćete se obraniti. 

15) Instalirajte VPN

Virtualne privatne mreže (virtual private networks, VPN) pomoći će vam u sigurnijem surfanju na javno dostupnim mrežama, primjerice u kafiću, hotelu ili zračnoj luci. 

16) Dodajte zaštitu PIN-om

Unos PIN koda ili lozinke za pristup vašem mobitelu ili prijenosnom računalu obeshrabrit će većinu pokušaja upada na brzinu, dok ne gledate. Umjesto PIN-a i lozinke možete postaviti i biometrijsku zaštitu (skeniranje otiska prsta ili rožnice oka, prepoznavanje lica) ukoliko vaš uređaj to podržava. 

17) Ne dijelite svoje korisničke račune s drugima

Postavite vlastiti korisnički profil na smartfonu, tablet ili prijenosnom računalu i zaštitite ga lozinkom. 

18) Pazite što dijelite online

Vaši korisnički računi sigurni su koliko i najslabija karika u lancu koji ih štiti. Često će se netko pokušati lažno predstaviti kao vi. Ne dijelite osobne podatke koji mogu biti korišteni pri provjeri i potvrdi identiteta, poput kućne adrese, datuma kad ste rođeni ili za koga navijate (ako ste to stavili kao odgovor na vaše tajno pitanje).

Više: Gizmodo