PAMET U GLAVU

Kako biti anoniman na internetu

24.07.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Samim spajanjem na internet već otkrivamo neke podatke o sebi, a svakim daljnjim klikom količina tih podataka raste. Privatnost nije bitna samo na društvenim mrežama, već bi o njoj trebalo voditi računa kad god sjednete za računalo

Proteklih godina mnogo se govorilo o postavkama privatnosti na različitim društvenim mrežama i kako ograničiti pristup podacima koje korisnici ostavljaju na tim mrežama. Međutim, nisu samo društvene mreže mjesta na kojima se nalazi pregršt podataka koji otkrivaju naše interese, navike, želje ili osobne podatke.

Korisnici većinom ne znaju koliko izdajničkih podataka 'pamti' njihov internetski preglednik ili osobno računalo. A upravo ti podaci u krivim rukama mogu nanijeti više štete od nezgodne fotografije iz studentskih dana.

No to ne znači da treba panično brisati sve podatke na računalu ili prestati koristiti internet za kupnju ili bankarstvo. Samo treba biti nešto oprezniji i upotrijebiti alate koje već imate na svom računalu.

Preglednik može pomoći

Bez obzira koji internetski preglednik koristite za surfanje internetom, vjerojatno ne vodite računa o tome na koji način oni osiguravaju vaše 'internetsko iskustvo'. Današnji preglednici spremaju u privremenu memoriju stranice koje najčešće posjećujete. Stvaraju 'kolačiće' u kojima pohranjuju vaše postavke za pojedine stranice, ali, ako im dopustite, i lozinke kako ih vi ne biste morali pamtiti.

Ukratko, pamte sve kako bi vam olakšali povratak na tu internetsku stranicu. Ali isto tako mogu postati pravo vrelo osobnih informacija o vama za bilo koga tko neovlašteno dobije pristup vašem računalu.

Povijest surfanja i privremeno pohranjene stranice otkrivaju gdje ste bili i što ste radili, 'kolačići' otkrivaju vaše postavke za pojedine stranice, a mogu vas i automatski ulogirati na neke od njih. Bilo tko tko dobije pristup vašem pregledniku može lako doći do podataka o vašim korisničkim imenima i lozinkama.

Zato, ma koliko bilo prikladno da vam preglednik pamti lozinke, to baš i nije najsigurnije. Radije, ako vam je potrebna pomoć da zapamtite više različitih lozinki, upotrijebite specijalizirane alate koji imaju bolju zaštitu od preglednika. Počistite sve lozinke koje je preglednik zapamtio i zabranite mu da pamti nove.

Ostale podatke možete jednostavno ukloniti brisanjem povijesti surfanja. Dovoljno je ući u preglednik i na tipkovnici odabrati Ctrl+Shift+D. Možete obrisati samo posljednji sat, dan ili sve.

Pametno surfanje

Ako obrišete sve podatke o surfanju, netko bi mogao pomisliti da nešto skrivate. Uostalom, činjenica da ste pogledali neki smiješni video može nekome otkriti samo imate li ili ne smisao za humor. Stoga nije nužno da brišete baš stalno.

No kad želite pristupiti svom e-mail ili bankovnom računu, nije loše uključiti 'anonimno' surfanje.

Internet Explorer takvo surfanje naziva InPrivate, a uključuje se desnim klikom na ikonu IE i potom odabirom u izborniku. Kod Firefoxa potrebno je u izborniku Datoteka odabrati Novi privatni prozor, a kod Chromea ta opcija u glavnom se izborniku zove 'Novi inkognito prozor'.

Bez obzira na ime i preglednik, kad zatvorite taj prozor, računalo će zaboraviti sve što ste u tom prozoru radili.

Brojevi otkrivaju sve

Bez obzira na to koliko brisali svoju povijest surfanja i koristili 'privatne' prozore, ostavljate trag na internetu pomoću kojeg svatko može otkriti lokaciju vašeg računala. I to zahvaljujući IP adresi.

Kad god se spojite na internet, vaše računalo u svijet šalje svoju IP adresu baš kao i sva ostala računala na svijetu. No ta adresa otkriva i točan položaj računala što možete provjeriti na stranici IPlocation

Upravo zahvaljujući tim podacima, prikazuju se oglasi na hrvatskom jeziku bez obzira na kojoj se web-stranici nalazite. No oglašivači često iskorištavaju tu činjenicu i šalju e-mail poruke s 'posebnim' linkovima koji služe samo kako bi povezali vašu e-mail i IP adresu te podatke o surfanju iz 'kolačića'.

Većina e-mail klijenata automatski blokira takve linkove i donekle vam pruža zaštitu, ali to ne znači da ne treba biti oprezan s klikanjem na različite linkove koji vam stignu u Pristiglu poštu.

Pogodi gdje sam!

Ako želite sakriti svoju lokaciju, razmislite o korištenju VPN-a ili Virtual Private Networka. Prilikom korištenja VPN-a, vaša stvarna IP adresa ostaje skrivena, a web-stranice 'vide' samo adresu VPN servera. Tako primjerice možete biti u Splitu, a web-stranica će misliti da ste u Barceloni.

Dodatna je pogodnost to što na taj način možete prevariti pojedine web-stranice i dobiti pristup sadržaju koji bi vam inače zbog lokacije bio zabranjen - poput različitih serija ili filmova koji su besplatno objavljeni na internetu, ali samo za stanovnike pojedinih država.

VPN je i dobro rješenje ako koristite besplatne i otvorene bežične mreže koje nisu previše sigurne. Morate poslati nekakav službeni dokument, a želite biti sigurni da ga nitko neće ‘presresti’ putem - VPN je najbolje rješenje jer se sav promet enkriptira pa tako i vaši dokumenti i podaci.