LEDENO NEBO

Kakav prizor: Rover Curiosity snimio je fascinantnu sliku oblaka iznad Marsa

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 31.05.2021 13:31
  • Objavljeno 31.05.2021 u 13:24
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Oblaci na Marsu relativno su rijetka pojava te se pojavljuju uglavnom tijekom nahladnijeg dijela tamošnje godine

NASA-in rover Curiosity snimio je slike blistavih oblaka Marsa. Riječ je o oblacima ispunjenima ledenim kristalima koji raspršuju svjetlost zalazećeg sunca i zato blistaju nizom boja.

NASA tvrdi da su oblaci na Marsu vrlo rijetki zbog tamošnje tanke atmosfere te da se obično stvaraju oko ekvatora tijekom nahladnijeg dijela godine. Znanstvenici su prošle godine, odnosno prije dvije zemaljske godine otkrili da se oblaci tamo pojavljuju ranije nego što su očekivali, pa su ih ovaj put dočekali spremni.

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nova snimka, pored impresivnog prizora nudi nove uvide - marsovski rani oblaci nalaze se na puno većoj visini od oko 60 kilometara te su sastavljeni od vodenog leda. Oblaci na još većim visinama su, prenosi Verge, vjerojatno sačinjeni od ugljičnog dioksida, odnosno suhog leda.

Prema riječima NASA-e, ovi oblaci snimljeni su kratko nakon zalaska sunca dok njihovi ledeni kristali počinju loviti svjetlost tijekom čega blistaju na Marsovom tamnom nebu. Ovi oblaci svijetle intenzivnije nakon što se ispune kristalima te postaju 'gase' nakon što Sunce na horizontu padne ispod njih - zanimljiv detalj koji je znanstvenicima omogućio da saznaju njihovu točnu visinu.

Curiosity je također snimio oblake 'majke od bisera' predivnih pastelastih boja. Mark Lemmon, stručnjak za atmosferu na Institutu za svemirsku znanost u Boulderu u Coloradu u NASA-inoj je objavi spomenuo da ove boje dolaze iz oblaka koji su vrlo slične veličine.

'Ovaj fenomen nastaje odmah nakon nastanka oblaka i njihovog postupnog rasta ravnomjernom brzinom', naglasio je.

tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!