POGLED PREMA ZVIJEZDAMA

Kakav prizor! James Webb je snimio spektakularnu snimku Neptunovih prstenova

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 09:54
  • Objavljeno 22.09.2022 u 09:53
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI

Prva Webbova snimka udaljenog ledenog diva znanstvenicima je pružila potpuno nove uvide u udaljeni svijet

Svemirski teleskop James Webb bacio je pogled na najudaljeniji planet u našem kozmičkom susjedstvu. Znanstvenici su sa javnošću podijelili prvu Webbovu sliku udaljenog svijeta na kojoj se jasno vide Neptunovi ledeni prstenovi. Engadget naglašava da je ovo jedna od najboljih snimki prstenova u zadnjih 30 godina.

Slika jasno prikazuje prvi pogled prema prašnjavim prstenovima u spektru blizu infracrvene. Planet u tim valnim duljinama nije plav - on absorbira toliko infracrvene i vidljive crvene svjetlosti da na slici izgleda poput utvare.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, STScI

Na slici se također može vidjeti svih četrnaest Neptunovih potvrđenih satelita uključujući Tritona ('zvijezde' na vrhu slike), Galateju, Najadu, Talasu, Despinu, Proteja i Larisu. Blistave točke i crte na planetu predstavljaju ledene metanske oblake, uključujući i vrtlog na južnom polu.

Tritonov dramatični izgled rezultat je difrakcijskih šiljaka koje stvara Webbova konfiguracija ogledala, kao i njegova površina od kondenziranog dušika koja reflektira 70 posto svjetlosti.

SVEMIR OKO NAS

[FOTO] Udaljen div okovan ledom: Jeste li znali za ove fascinantne činjenice o Neptunu?

Pogledaj galeriju
8

Neptun je prilično važan cilj istraživanja - njegova velika udaljenost od Sunca znači da se mora nositi s uvjetima koji nisu prisutni kod obližnjih planeta, poput vrlo niskih temperatura i vrlo duge orbite za koju mu treba 164 zemaljske godine. Tritonova čudna retrogradna orbita predlaže da se možda radi o objektu iz Kuiperovog pojasa kojeg je ugrabila Neptunova gravitacijska sila.

Ovo je tek početak proučavanja sprovedenih uz pomoć teleskopa James Webb, s time da tijekom iduće godine znanstvenici planiraju odraditi niz dodatnih promatranja Neptuna i Tritona. Kao što je slučaj sa nedavnim snimkama Marsa i Jupitera, astronomi trenutno sakupljaju preliminarne podatke, što znači da ćemo se morati malo strpiti prije nego što dobijemo dodatne uvide koji će nam pomoći bolje razumijeti tajnovite titane poput Neptuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!