POGLEDAJTE

Kakav je to cvijet procvao na bečkom smetlištu?

08.05.2014 u 20:15

Bionic
Reading

Solarni će cvijet, instaliran na deponiji otpada glavnog grada Austrije, godišnje proizvoditi 3000 kilovatsati struje, što odgovara potrošnji prosječnog bečkog kućanstva

Bečki Odjel za gospodarenje otpadom, čišćenje ulica i vozni park već odavno koristi sunčevu i druge oblike alternativnih izvora energije. Od svibnja ove godine na deponiji otpada Rautenweg tako 'cvjeta' i solarno postrojenje u obliku pet metara visokog cvijeta.


Nakon što ga uključe, 'cvijet' se otvara i okreće prema položaju sunca. Električna energija dobivena iz ovog postrojenja koristit će se za napajane vlakića koji posjetitelje vozi po deponiji, a jedan će dio također biti upotrebljen za pogon deponije.

Deponija Rautenweg velika je 60 hektara, što odgovara veličini od 85 nogometnih igrališta, a koristi se za odlaganje ostataka iz suvremenih bečkih postrojenja za spaljivanje otpada.

Od 2009. godine na ovoj se deponiji ne odlaže neprerađeni otpad, a grad postojano investira novac u nju. Deponija je od svibnja do listopada svakog petka i subote otvorena za posjetitelje, koji je mogu razgledati iz gore spomenutog vlakića.

Može poslužiti i kao suncobran (klikni za uvećanje)