TEHNO PREGLED

Kakav bi mogao biti iPhone 16? Evo o čemu se nagađa dosad

14.02.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Glasine o njima počele su se pojavljivati još kad je iPhone 14 lansiran krajem 2022. godine. Donosimo pregled aktualnih glasina i predviđanja

Iduća serija značajnih pametnih telefona u ovoj godini bit će Appleovi modeli iPhone 16 i 16 Pro.

Glasine o njima počele su se pojavljivati još kad je iPhone 14 lansiran krajem 2022. godine. Sad se priča o novom dizajnu za leće stražnje kamere na osnovnom modelu iPhonea 16.

Također bi mogao dobiti dodatak koji će služiti kao dugme za kameru, dok bi zaslon bi mogao dolaziti u četiri veličine zaslona.

Pogledajmo što bi se još moglo promijeniti.

Kada stiže iPhone 16?

Nema naznaka kako će Apple odustati od uobičajenog jesenskog termina za predstavljanje nove generacije iPhonea, obično sredinom rujna.

Koliki će biti iPhone 16?

Očekuje se da će svi modeli iPhonea 16 imati znatno različite veličine zaslona od prethodnih generacija, pri čemu bi Pro trebao biti znatno veći nego dosad.

Osnovni model trebao bi ostati na sadašnjih 6,1 inča (15,4 centimetra). 16 Plus bi trebao imati zaslon od 6,7 inča (17 cm), dok bi Pro bio opremljen sa 6,2 inča (15,7 cm), a Pro Max s više od 6,8 inča (17,2 cm).

U pitanju su OLED zasloni koji koriste niz mikro leća (MLA) i trebali bi biti svjetliji i energetski učinkovitiji.

Dizajn iPhonea 16

Nova generacija iPhonea trebala bi dobiti više tipki.

Navodno će osnovni model dobiti tipku Action kakvu ima iPhone 15 Pro, prekidač za brzo pritiskanje na lijevoj strani iPhonea.

Prema zadanim postavkama ta će tipka isključivati zvuk sustava, što će biti moguće promijeniti u postavkama operativnog sustava iOS.

Haptička tipka, o kojoj se godinama priča, mogla bi se napokon pojaviti u iPhoneu 16 Pro. Moguće je kako će se naći na desnoj strani, tamo gdje su inače obično mobilne antene, u obliku haptičkog područja koje će se zvati Capture, a koje će biti moguće koristiti za snimanje fotografija ili zumiranje.

To bi iPhone učinilo više nalik kameri, a tipka ne bi trebala biti bitno drukčija od onih kakve koriste proizvođači uređaja s operativnim sustavom Android.

Moguće je i kako će imati drukčiji raspored kamera straga. Nagađa se kako bi mogao biti u obliku tableta, ali vjerojatnije je kako će ostati četvrtast.

Hladniji procesor

Modeli iPhone 16 i 16 Pro vjerojatno će doći s procesorima A18 Bionic i A18 Pro Bionic s dodatnom grafičkom jezgrom. Novi bi se procesori trebali manje zagrijavati pri radu, zahvaljujući hladnjaku od grafena.

Prostorni video za sve

Kako bi opravdao prilično skupu konzolu za proširenu stvarnost Vision Pro, Apple bi u iduću generaciju iPhonea mogao dodati mogućnost snimanja prostornog video sadržaja.

Također bi se mogla pojaviti i super telefoto periskopska kamera, koja bi trebala pomoći u stabiliziranju pri snimanju.

Bolja Siri

Konačno, iPhone 16 bi trebao dobiti bolji mikrofon kako bi vas digitalna pomoćnica Siri bolje razumjela.

Uz to, veću ulogu bi mogla igrati umjetna inteligencija, koja bi mogla omogućiti bolji omjer signala i šuma, piše Gizmodo.