MOGU!

Kad bi 3D pisači mogli letjeti...

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2014 13:21
  • Objavljeno 11.05.2014 u 13:21
drone bespilotna letjelica

drone bespilotna letjelica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Leteći helikopteri svih vrsta su uistinu prava zabava, no u dobrom dijelu slučajeva oni su samo to - zabava. Imperial College London je kreirala letjelicu na koju je uspješno smješten i 3D pisač, što bi moglo poslužiti za pečaćenje nuklearnog otpada i ostalog problematičnog materijala

Letjelica s četiri motora ima posebnu zadaću - napraviti 'gnijezdo' od posebne pjene, što bi u budućnosti moglo poslužiti za lakše uklanjanje otpada iz nuklearnih pogona - ili tek jednostavno krpanje kakvog objekta.


Mirko Kovač s Imperial Collegea u Londonu je uz svoj tim došao na ideju vidjevši jednu vrstu ptica kako grade gnijezda korištenjem vlastite sline. Izradom letećeg robota koji u sebi nosi dvije kemikalije potrebne za stvaranje pjene omogućili su sličnu funkciju. Kako izgleda testiranje pogledajte u nastavku:


Najbitnija stvar u cijeloj priči je autonomija robota. Nakon što se programiraju koordinate 'kutije' za izradu gnijezda, letjelica se korištenjem sustava za globalno pozicioniranje (GPS) precizno usmjerava prema cilju te odrađuje posao. Nakon što je ispustio pjenu na zadanu lokaciju, robot može uzletjeti zajedno s kutijom, prenijevši materijal tamo gdje je to potrebno.

Mala letjelica je u stanju nositi teret mase 2,5kg, no veće varijante bi mogle nositi i teret do 40kg naveo je Kovač. Trenutna letjelica također koristi uobičajene baterije za svoj pogon, no znanstvenik navodi kako je u budućnosti lako zamisliti gorive ćelije potrebne za ovakve operacije, baš kao i solarne ploče. Više o svemu je moguće pročitati na linku

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!