PAMETNI TELEFONI

Jeste li spremni za vojsku Androida?

07.10.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Zadnje istraživanje tržišta mobilnih telefona pokazalo je da Googleov operativni sustav za pametne telefone nezadrživo osvaja sve veći broj korisnika

Google je prije pet godina započeo s razvojem Androida, operativnog sustava za mobilne telefone. Prije dvije godine na tržištu se pojavio prvi aparat, T-Mobile G1, koji je pokazivao potencijal, no nije se mogao nositi s iPhoneom. Međutim Androidova najveća snaga upravo i jest često osvježavanje i dodavanje novih funkcija.

U samo dvije godine ovaj operativni sustav je postao ozbiljan konkurent poznatim i etabliranim proizvodima kao što su Blackberry i iPhone. Nokia i njen OS Symbian pali su u drugi plan tržišta pametnih telefona, bez obzira na donedavnu dominaciju. Symbianov tržišni udio pada alarmantno brzo i vjerojatno je da se taj trend neće promijeniti u dogledno vrijeme. Proizvođači mobilnih telefona Samsung i Sony Ericsson nedavno su objavili da odustaju od proizvodnje uređaja koji će koristiti Symbian.

Android je trenutno zvijezda među pametnim telefonima. U odnosu na BlackBerry i iPhone njegova prednost je raširenost među različitim proizvođačima. Google je svoj operativni sustav licencirao Sony Ericssonu, HTC-u, LG-u, Samsungu i Motoroli, od kojih svaki u vlastitom aranžmanu proizvodi odlične uređaje bazirane na njemu. Neki, poput Motorole, Android su iskoristili da povrate svoje nekadašnje tržišne pozicije.


Najnovije istraživanje tržišta mobilnih telefona u SAD-u pokazalo je da su pametni telefoni bazirani na Androidu najpopularniji uređaji te vrste kod novih kupaca. Android je osvojio 32 posto kupaca pametnih telefona u zadnjih šest mjeseci u SAD-u. Njih 26 posto se odlučilo za jedan od uređaja BlackBerry, a 25 posto za iPhone. Moramo naglasiti da je u tih šest mjeseci obuhvaćeno i razdoblje lansiranja novog iPhonea 4, što ovaj rezultat čini još impresivnijim.

Trenutno Android drži 19 posto američkog tržišta pametnih telefona, manje od iPhoneovih 28 posto ili BlackBerryjevih 31 posto, no to je porast od osam posto u odnosu na početak ove godine. U istom razdoblju BlackBerry je zabilježio pad od pet posto, a iPhone je ostao bez promjene. Očekuje se da će Samsung lansirati nekoliko modela jeftinijih pametnih telefona s Androidom prije kraja godine, što će popratiti i LG, Sony Ericsson te Motorola. Upravo bi takvi aparati trebali učiniti Android vodećim mobilnim operativnim sustavom na američkom tržištu prije kraja godine.

Gartner predviđa da će Android do kraja godine postati drugi operativni sustav za pametne telefone u svijetu. Trenutno prvu poziciju uvjerljivo drži Symbian, a na drugom mjestu je BlackBerry. Njihova predviđanja idu i dalje te tvrde da će 2014. godine Android biti najzastupljeniji operativni sustav na tržištu pametnih telefona na svijetu.