NEOČEKIVANI OBRAT

Japanska sonda iznenadila: Ponovno radi nakon što je provela noć na Mjesecu

26.02.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Solarno napajanje je uspostavljeno nakon tjedan dana, zahvaljujući tome što je svjetlost Sunca promijenila smjer pod kojim pada na Mjesečevu površinu

Japanska svemirska agencija priopćila je kako je njezin lander za SLIM neočekivano preživio ledenu lunarnu noć i ponovno uspostavio komunikaciju sa Zemljom, nakon što je svemirska letjelica napravila povijesno precizno slijetanje na Mjesec.

Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) dotaknuo je površinu Mjeseca prošlog mjeseca, čime je Japan postao peta zemlja koja je postavila sondu na nama najbliže nebesko tijelo.

Američki Intuitive Machines Odysseus sletio je prošli tjedan, dok se države i tvrtke utrkuju za Mjesec u potrazi za resursima i resursima za život ljudi.

Ubrzo nakon slijetanja unutar 55 metara od svoje mete južno od Mjesečevog ekvatora, SLIM je ostao bez struje jer se prevrnuo, a njegovi solarni paneli bili su pod krivim kutom.

Ipak, solarno napajanje je uspostavljeno nakon tjedan dana, zahvaljujući tome što je svjetlost Sunca promijenila smjer pod kojim pada na Mjesečevu površinu.

Operater Japan Aerospace Exploration Agency prethodno je objaio kako sonda nije dizajnirana da preživi noć na Mjesecu, piše Reuters.