MALI POSTOTAK

Iz Google Play trgovine je lani čak 2,1 milijun uređaja preuzelo maliciozni kod

24.04.2016 u 10:40

Bionic
Reading

Drugu godinu zaredom Google je objavio sigurnosno izvješće u kojem navodi detalje vezane za sigurnost najpopularnije mobilne platforme na svijetu - Android. I dok su vijesti općenito jako dobre za one koji preuzimaju sadržaj isključivo iz službene trgovine, pokoja aplikacija s malicioznim sadržajem ipak se pojavi i u Play Storeu

Google je otkrio kako štite korisnike od malicioznog koda i potencijalno opasnih aplikacija s kakvih šest milijardi instaliranih aplikacija dnevno, a od mrežnih napada štite skeniranjem čak 400 milijuna uređaja dnevno. Uz pomoć sigurnosnih značajki Safe Browsing, stotine milijuna korisnika su zaštitili od web napada kroz preglednik Chrome.

U odnosu na 2014. godinu, lani je Google poboljšao sigurnost za barem 40 posto, čime je općenito i smanjen broj napada svih vrsta. Pored naprednih metoda skeniranja i zaštite uređaja, veliku ulogu je imao i razvoj sigurnosti Android platforme.


Google navodi kako su potencijalno štetne aplikacije instalirane sa službene trgovine Google Play našle svoje mjesto na manje od 0,15 posto aktivnih uređaja (što je više od 2,1 milijun uređaja). Koliko veliku ulogu igra instalacija sadržaja sa službene trgovine svjedoči i činjenica da se postotak mijenja na 0,5 posto svih uređaja kod korisnika koji su instalirali sadržaj iz drugih, neslužbenih izvora.

Veliki problem predstavljaju i uređaji koji su zaboravljeni i nisu dobivali redovite sigurnosne nadogradnje sustava. Njih je gotovo milijardu. Međutim, ostaje činjenica da se u globalu količina zaraženih konstantno smanjuje, a Google proaktivno radi na sigurnosti mobilnih uređaja na platformi Android.