RECENZIJA

Isprobali smo nasljednika popularne 'banane' iz Matrixa, pogledajte kako nam se svidjela Nokia 8110 4G

20.08.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Dobili smo priliku isprobati najnoviji telefon iz serije Nokia Originals – revamp ikoničkog modela 8110 koji je 2000. žario i palio u akcijskom SF-u Matrix. Evo kako nam se svidjela

Nakon hrpe isprobanih smartfona s velikim ekranima, otpornim baterijama i staklenim kućištima, pravo je osvježenje poigrati se s uređajem koji je stvoren da bude zamjenski telefon. Neopterećeni oštrom konkurencijom, proizvođači iz HMD-a iskoristili su nostalgičarski potencijal Nokije te na tržište izbacili revamp ikoničkog modela 8110. 8110 4G nudi nekoliko zanimljivih 'modernih' značajki dok zadržava ključna, nazvat ću ih tako, obilježja izvornog uređaja.

Usporedba s tropskim voćem i nadimak ‘banana phone’ koji 8110 prati još od davnih dana HMD je potaknula da naprave žutu verziju telefona, no na moju osobnu žalost mene je dopala nešto dosadnija tamno siva. Što se izgleda telefona tiče, moguće ga je opisati na nekoliko načina, s time da niti jedan od njih ne koristi riječ ‘luksuz’. Riječ je o vrlo laganom minijaturnom mobilnom uređaju plastične konstrukcije koji bez ugrađene baterije ne ostavlja pretjerano upečatljiv prvi dojam.

Nadogradnje

8110 antenu zamjenjuje mikro USB portom i priključkom za slušalice (na kojima možete slušati FM radio i streamati glazbu), nešto je tanji od izvornog modela te naravno – ima (za standarde prosječnog mobilnog telefona) velik ekran u boji. Što se sučelja tiče, on koristi Javascriptom pokretan operativni sustav KaiOS koji, prema HMD-u, korisnicima telefona koji ne koriste Android ili iOS omogućava pristup popularnijim aplikacijama poput YouTubea, Google Mapa, Google Assistanta...i naravno – Zmije.

Sučelje, otvaranje aplikacija i švrljanje postavkama prilično je elegantno - uzmemo li u obzir činjenicu da ovdje nije riječ o telefonu s ekranom osjetljivim na dodir. Sve se radi ‘po starom principu’, što se u aktivnostima poput dopisivanja, surfanja, pa čak i upisivanja lozinke za Wi-Fi pokazalo dosta kompliciranim.

Analogno s daškom modernog

8110 4G je, podsjećam još jednom, telefon koji koristi (lijepo dizajnirane) analogne tipke s kojima će slanje poruka i pisanje biti dosta zahtjevan zadatak, pogotovo ako ste ‘izašli iz štosa’ korištenjem virtualnih tipkovnica pametnih telefona.

Što se multimedije tiče, 8110 4G ima instaliranu stražnju kameru rezolucije 2 megapiksela koja je upravo toliko dobra koliko zvuči. Ruku na srce, ovaj telefon nije napravljen za snimanje dugometražnih filmova, tako da trzavu i načelno slabu kameru ne smatram velikim zaostatkom. Ono što me je u drugu ruku oduševilo je koliko zapravo telefon može izdržati prije nego što sam ga morao spajati na punjač.

Nokia 8110 4G dolazi s baterijom od 1500 mAh koja, premda zvuči slabo, napaja minijaturni ekran rezolucije 240 x 320 piksela i procesor Qualcomm Snapdragon 205. Ovo znači da ekran, CPU niti GPU ne traže previše energije, produljujući radni vijek ovog minijaturnog dual-sim telefona na nekoliko dana. Još jedna hvale vrijedna značajka je i podrška za 4G, kao i tethering što znači da je ovu Nokiju moguće koristiti kao mini hotspot.

JER '80-TE SU BILE GODINE

Sjećate li ih se? Ovo su tehnološki preokreti po kojima pamtimo 1980-te

Pogledaj galeriju

Konstrukcija i izdržljivost

Što se same konstrukcije tiče, 8110 4G je u cijelosti plastičan. Premda nisam osobno sproveo crash test, čini mi se da bi bez problema mogao preživjeti nekoliko osrednjih padova. Korisničko iskustvo s uređajem je, uzmem li u obzir cijenu od oko 600 kuna, zadovoljavajuće. Ako ništa drugo, uređaj ne zauzima previše mjesta u džepu te pri otvaranju slajdera koji štiti tipke daje onaj zadovoljavajući ‘klik’.

Uglavnom, mobilni telefon Nokia 8110 4G me je uspio iznenaditi. Premda ne mislim da je rješenje kao primarni telefon, zamišljam scenarij u kojem bi mi mogao poslužiti kao oku ugodna zamjena u slučaju kvara mojeg ‘svagdašnjeg’ smartfona.

Kupiti li ne?

Upravo zbog toga vjerujem da je primarna namjena ovog uređaja upravo to – izvući malo nostalgije, biti tu kada ga trebam i ponekad izazvati uzdahe za nekim malo analognijim vremenima. Uostalom, ako Neo nije previše prigovarao, ne znam zašto bismo trebali mi.

  • +5
Nokia 8110 4g slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime uređaja: Nokia 8110 4G
  • Proizvođač: HMD Global
  • Ekran: 2.45 inča
  • Procesor: SnapDragon 205
  • RAM: 512 Mb
  • OS: KaiOS
  • Zapremnina: 4 GB
  • Stražnja kamera: 2 megapiksela
  • Kapacitet baterije: 1500 mAh
  • Cijena: 649 kuna

Plus:

  • izgled
  • baterija
  • 4G

Minus:

  • plastična konstrukcija
  • navigacija analognim tipkama unutar aplikacija