RECENZIJA

Isprobali smo najnoviji nastavak popularne košarkaške igre NBA 2K21: Pogledajte dojmove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.10.2020 18:49
  • Objavljeno 03.10.2020 u 18:49
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: 2K Games

Najnoviji nastavak popularne košarkaške igre donosi konzervativnu kolekciju novih značajki, novu kampanju i vrlo intruzivne mikrotransakcije

2K-ova NBA serija oduvijek je bila poznata po izvrsnom dočaravanju košarkaškog sporta u digitalnom formatu. Uz sve sakupljeno znanje, velik uspjeh i nepostojeću konkurenciju, ovaj serijal se polako usporio te ove godine iznjedrio nastavak koji, pored dobrodošlih, ali oskudnih inovacija donosi najgori dio modernih sportskih igara, a to su mikrotransakcije.

Kampanja

Priča koju pratimo tijekom kampanje za jednog igrača prati karijeru Juniora, mladog košarkaša koji nastoji ispuniti cipele svojeg oca. Razvoja likova praktički nema, radnja je predvidljiva i dosadna i, realno, jedina stvar koja nas je kod nje impresionirala odlučnost je autora da besramno ubacuju mikrotransakcije u igru koju je potrebno platiti. Skoro svaka stvar u NBA 2K21 funkcionira tako da iz igrača isiše dodatnu investiciju i to je vidljivo u većini sadržaja koji donosi naslov.

Igra za više igrača

Na našu sreću, glavni dio igre, odnosno mod za igru u više igrača, ostao je relativno neizmijenjen, što je i dobra i loša stvar. Dobra je zbog toga što se, bez dvojbe, radi o vrhunski dizajniranoj sportskoj igri koja iza sebe ima velik broj nastavaka te nudi iznimno ispoliran gameplay. Problem je u tome što su autori, kako bi je otežali povratnicima i cijelu stvar učinili izazovnijom, napravili još veću razliku među gejmerima koji igraju cijeli dan i onih koji se samo žele malo zabaviti uz digitalnu košarku.

Nove mehanike i ponašanje igrača

Ciljanje koša, koje, podsjećamo, donosi miniigru u kojoj nišanom pokušavate pogoditi zelenu crtu što se pojavi iznad igračeve glave, zakomplicirano je, što znači da pored pogađanja zlatne točke u svem tom metežu trebate i naciljati desnom gljivom.

S druge strane, gomilanje igrača na jednu točku je reducirano, što dodaje malo realizma eleganciji same igre koja nije baš savršena – no radi dovoljno dobro da ju se može ignorirati. Problem je, doduše, to što je umjetna inteligencija u mečevima i dalje neobjašnjivo agresivna, što napad s dodavanjem nakon malo vježbe čini potpuno trivijalnim.

Konačno, igra za više igrača je, bar što se interneta tiče, vrlo čudna zvijer. Neprekidna odspajanja, bugovi i zastajkivanja mogu smetati jednom meču dok drugi radi bez ikakvih poteškoća. Ovo vrijedi i u slučaju u kojem su konzola ili računalo spojeni žicom na router.

NBA 2K21 - slike iz igre

Izvor: Screenshot / Autor: 2K Games

Sve po starom

Sve u svemu, novi NBA 2K21 je igra kakvu smo donekle i očekivali. Razočarale su nas nametljive mikrotransakcije, razveselila nas je malo poboljšana umjetna inteligencija i ostali smo zatečeni složenijim komandama, no na kraju – situacija je relativno jednostavna. S obzirom na to da igra praktički nema konkurenciju (posljednji NBA Live izašao je prije dvije godine), a igra vam se neka nova košarkaška igra, nije da imate nekog izbora...

  • Proizvođač: Visual Concepts
  • Izdavač: 2K Games
  • Platforme: Xbox One, PC, PlayStation 4
  • Žanr: sportska simulacija
  • Ustupio: 2K

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!