Panasonic Lumix DMC-LX15

Isprobali smo čudo od kompaktne kamere

01.09.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Panasonicova Lumix serija dobila je pojačanje u vidu kompaktne kamere LX15. Može li ona konkurirati svojem cijenovnom rangu i radi li se o zbilja dobrom proizvodu? Imao sam priliku saznati

Kompaktne kamere oduvijek su u meni stvarale malu dozu skepticizma. Što zbog malih leća, što zbog (često) neizmjenjivog objektiva, ovi uređaji često bi dosezali relativno visoke cijene zbog napredne elektronike, ne opravdavši u konačnici novac koji za njih dajete. Niži dio spektra je pak toliko nezanimljiv da ih u većini slučajeva nadmašuju osrednji smartfoni.

Novi Lumix DMX-LX15 definitivno ne spada u nižu kategoriju kompaktnih kamera. Štoviše, on je zahvaljujućI tehničkim karakteristikama vrlo blizu 'velikoj braći', makar zbog tehničkih specifikacija i neizmjenjivog objektiva to nikad ne može postati. Opet u drugu ruku ako to uzmemo u obzir, apsolutna je jedna stvar – ovdje se radi o začuđujuće dobrom uređaju.

Razlog za optimizam

Razlozi zbog kojih LX15 postiže toliko puno u toliko malom formatu je dvojaki. Prije svega, softver iza uređaja vrlo je učinkovit i intuitivan, dajući kontrolu nad fokusom putem velikog ekrana s dodirom. Druga lako uočljiva prednost kamere je njezin objektiv širokog otvora leće. Panasonic je s ovim modelom otvoreno zašao u područje senzora od 1 inča koji kamerama manjih formata omogućuju niz jako zanimljivih mogućnosti.

LX15 napravljen je za video i fotografiju, s time da prvi može snimati u rezoluciji 4K do brzine od 30 sličica u sekundi. Ovo snimke visoke rezolucije čini iznimno oštrima i preciznima, s time da najveći adut leži u činjenici da preko ekrana možete tijekom snimanja ručno izmjenjivati točku fokusa. Sama kvaliteta videa zbilja je izvrsna, premda zbog prenazubljenosti i možda prejakog kontrasta kaska za Sonyjevim RX100 V, no kao što rekoh, sirova kvaliteta slike ne može se usporediti sa sa onom trunkicu slabijom, ali oplemenjenom ručnim digitalnim fokusom.

Tehničke specifikacije

Kamera 4K video snima senzorom od 20 megapiksela i kropa ih na osam. Fokalna duljina je, tim rečeno, 36-108mm za 4K i 24-27mm za fotografije. Optičke stabilizacija dostupna je za usporene snimke i videe u 1080p, no 4K ga nažalost nema.

Što se autofokusa tiče, on oduzima jako malo vremena, što znači da zahvaljujući širokom objektivu možete uhvatiti jako brze stvari poput divljih životinja, kućnih ljubimaca i naravno, djece. Široki objektiv također garantira izvrsnu kakvoću noćnih snimki, kao i snimki pri slabim svjetlosnim uvjetima.

Panasonic LX 15 primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kupiti ili ne?

Jedina stvar koja me zapravo zabrinula kod kamere je njezina cijena koja ju ne gura među najjeftinije u klasi. Njezin faktor forme i izvanredne performanse zbilja jesu vrijedne poštovanja, no i dalje ne mogu zadovoljiti fotografe koji ne mogu stati na samo jednom objektivu. Jedina prava funkcija koju LX15 može imati kod profesionalnih fotografa je 'ona kamera koju koristiš kada za veliku nemaš mjesta'.

  • +3
Panasonic LX 15 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Tim rečeno, ako ste amater koji je spreman dati kunu više za izvrsnu kvalitetu kompaktne kamere, ovo je fenomenalan izbor. Jedini problem problem u svemu ovome je što tu pričamo o kompaktnoj kameri od 4900 kuna – nečemu što si svatko ne može priuštiti.

Kamera Panasonic DMC-LX15

  • Senzor: 1-inčni MOS senzor
  • Razlučivost: 20,1 megapiksela F1.4-2.8
  • Objektiv: LEICA DC VARIO-SUMMILUX Funkcije 4K 4K videozapisi / 4K fotografije / naknadno fokusiranje
  • Dimenzije (Š x V x D): 105,5 x 60 x 42 mm/(4,15 x 2,36 x 1,65 inča)
  • Težina: približno 310 g s baterijom i SD memorijskom karticom (0,31 kg)/približno 280 g bez baterije i SD memorijske kartice (0,28 kg)
  • Efektivni pikseli fotoaparata: 20,1 megapiksela
  • Veličina senzora / Ukupno piksela / Filter: Visokoosjetljivi MOS senzor vrste 1 / ukupno 20,9 megapiksela / filtar za primarne boje
  • Otvor optičke leće: F1,4 – 2,8 / 9 dijafragmatskih stakala (F1,4 – 11,0 (W), F2,8 – 11,0 (T))
  • Optički zum: 3x
  • Cijena: 4900 kn

Plus:

  • Mogućnosti
  • Izvrsne performanse
  • 4K video
  • Dimenzije

Minus:

  • Cijena
  • Nemogućnost izmjene objektiva