virtualni muzeji

Iskoristite boravak u kući i obogatite svoja iskustva razgledavanjem virtualnih zbirki muzeja iz cijelog svijeta

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 29.03.2020 07:58
  • Objavljeno 29.03.2020 u 07:58
Magazin Smithsonian sastavio je zbirku 68 online kolekcija vrijednih eksponata koje možete razgledavati iz udobnosti svoje sobe

Magazin Smithsonian sastavio je zbirku 68 online kolekcija vrijednih eksponata koje možete razgledavati iz udobnosti svoje sobe

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: NetPhotos

Pandemija koronavirusa zatvorila vas je u četiri zida i vi, sve i da imate dovoljno novca, a ne samo slobodnog vremena, opet ćete moći otići na svoje putovanje iz snova

To što morate ostati kod kuće, ne znači da ne možete uživati u eksponatima svjetskih muzeja. Magazin Smithsonian sastavio je zbirku 68 online kolekcija vrijednih eksponata koje možete razgledavati iz udobnosti svoje dnevne sobe.

Bez obzira jeste li raspoloženi za virtualno razgledavanje poprsja iz starog Rima, iščitavanje osobnih pisama američkih predsjednika ili samo želite isprintati bojanke sa stranica desetaka međunarodnih kulturnih institucija, sve se tu nalazi na jednom mjestu.

Ljubitelji povijesti možda neće moći osobno obići Smithsonian Nacionalni muzej američke povijesti, Britanski muzej ili Hermitage, no to ne znači da ne možete učiniti digitalnim putem.

Možete istražiti kako je izgledala antička Atena, stari Rim, ili svratiti u drevni Egipat kako biste razgledali Nefertitinu bistu. Muzej virtualne stvarnosti omogućit će vam uvid u potopljene brodove s 3D modelima, video snimkama i kartama pet brodoloma iz 19. i 20. stoljeća.

Na računalu možete istražiti povijest Atene od 1200. godine prije Krista do 19. stoljeća

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ancient Athens 3D

Na portalu Heritage on Edge možete pratiti utjecaj klimatskih promjena na pet lokaliteta svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, razgledati japanski dvorac Shuri, opustošen požarom u listopadu 2019. godine. Možete vidjeti i metak kojem je ubijen predsjednik John F. Kennedy, a tu je i Sketchfab, kolekcija 1700 eksponata, od Millsovog odljeva glave Abrahama Lincolna, do ulaznih vrata irskog dvorca Menlo i škotske škole za izgradnju brodica.

Interaktivne mape su još jedna opcija za pojedince koji traže visokotehnološka iskustva. Platforma Google Earth ukazuje na dijalekte kojima prijeti opasnost od nestanka, dok Parisian Matrimony prati kulturni doprinos žena glavnom gradu Francuske. Mapping the Gay Guides obuhvaća pak više od 30.000 zapisa, prikupljenih između 1965. i 1980. godine, kojima je prikazana evolucija queer pokreta.

Parisian Matrimony prati kulturni doprinos žena glavnom gradu Francuske

Parisian Matrimony prati kulturni doprinos žena glavnom gradu Francuske

Izvor: Screenshot / Autor: N.N.

U virtualnim muzejima moći ćete istražiti i povijest škotskih vještica, dok vas London Medieval Murder Map vodi na lokacije 142 brutalna ubojstva iz 14. stoljeća. Američka Kongresna knjižnica otvara vrata svoje bogate kolekcije digitaliziranih putopisa i nedavno digitalizirane privatne biblioteke engleskog kralja Đure III. s više od 55.000 karata, grafikona i priručnika.

Razgledati se mogu i zapisi o povezanosti New Yorka s trgovinom robljem, Digital Panopticon opisuje 75.688 tetovaža osuđenika iz viktorijanske ere, a za razgledavanje je slobodna i Gettyjev arhiv sa 6000 fotografija iz doba Osmanskog carstva.

Oku javnosti dostupni su i materijali vezani uz princa Alberta, supruga kraljice Viktorije, kao i dokumenti koje su pisali političari poput Theodorea Roosevelta, Woodrowa Wilsona, Warrena G. Hardinga, Benjamina Franklina i Alexandera Hamiltona. Digitalizirani su i privatni životi aktivistice za građanska prava Rose Parks, bejzbolaša Babea Rutha, krajobraznog arhitekta Fredericka Lawa Olmsteda i istraživača Davida Livingstonea.

Život Rose Parks možete razgledati zahvaljujući zapisima Kongresne knjižnice

Izvor: Društvene mreže / Autor: Library of Congress

Sve više muzeja digitalizira ponudu svojih eksponata i izlaže je pogledu javnosti; od Smithsoniana koji je 2,8 milijuna slika proglasio javnim dobrom, preko Paris Musées koji nadgleda 14 glavnih muzeja u glavnom gradu Francuske, neprofitne organizacije Art U.K. ili Umjetničkog instituta u Chicagu, do tajvanskog Muzeja nacionalne palače, Muzeja Novog Zelanda ili galerije Uffizi.

Za virtualne detektive: karta brutalnih ubojstava u starom Londonu

Za virtualne detektive: karta brutalnih ubojstava u starom Londonu

Izvor: Screenshot / Autor: N.N.

Kunsthaus Zürich posjeduje opsežnu dokumentaciju dadaizma, a knjižnica Milner Državnog sveučilišta Illinois nudi digitalnu zbirku posvećenu povijesti cirkusa.

Knjižnica biološke raznolikosti Biodiversity Heritage Library nudi više od 150.000 ilustracija u rasponu od skica životinja do povijesnih dijagrama i botaničkih studija. Watercolor World, portal stvoren da služi kao 'vizualni zapis planeta prije fotografiranja', prikazuje pak više od 80.000 slika krajolika, pejzaža, zgrada, životinja, biljaka, običnih ljudi i povijesnih događaja.

Na internetu možete razgledati i medicinski priručnik iz 17. stoljeća

Izvor: Društvene mreže / Autor: Columbia University Irving Medical Center

Postoji i interaktivna karta koja nam omogućuje da vidimo kako se Zemlja mijenjala u posljednjih 750 milijuna godina, možete preslušati i zbirku uznemirujućih zvukova iz svemira koje je snimila NASA, Sveučilište u Cambridgeu izložilo je radove Isaaca Newtona, Američki prirodoslovni muzej rukopise Charlesa Darwina, a online je i interaktivna karta na kojoj je prikazano 21 uspješno slijetanje na Mjesec, ali i medicinska knjiga o ljudskom tijelu iz 17. stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!