PROIZVEDENO U HRVATSKOJ

Iskon nudi vlastito rješenje za pametni dom

31.05.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Iskon.Smarthome sastoji se od središnje jedinice, D-linkove kamere za fotografiranje i video nadzor, pametne utičnice koja prati potrošnju energije, uključuje i isključuje uređaje te senzora mikroklime koji mjeri temperaturu i vlagu, a bilježi i kretanje

Iskon.Smarthome osmišljen je i proizveden u Hrvatskoj, pohvalio se predsjednik Iskonove uprave Saša Kramar tijekom predstavljanja u Zagrebu. Glavni partneri bili su IT tvrtka SmartSense i produkt dizajnerica Maša Vukmanović, dok su izrada i sklapanje povjereni nizu manjih tvrtki i obrta.

Iskon.Smarthome zamišljen je kao otvorena platforma iz domene interneta stvari za pametni dom temeljeno na protokolu ZigBee, što znači kako će na središnju jedinicu biti moguće spajati senzore i uređaje (njih do 30) koji nisu u Iskonovoj ponudi, a neće biti potrebno ni biti Iskonov korisnik.

Upravljanje na daljinu moguće je aplikacijama za Android, iOS i web. Također, nudi mogućnost namještanja postavki u skladu s potrebama i željama.


Prvo proširenje trebao bi dobiti krajem idućeg mjeseca, kada bi asortimanu trebala biti dodana pametna žarulja tvrtke Osram, dok bi dodatni nišni senzori (poput primjerice senzora za pad starijih i nemoćnih osoba) trebali početi stizati tijekom jeseni. Razvoj novih dodataka ovisit će o povratnim informacijama prvih korisnika.

Jedan od njih mogao bi biti dedicirani uređaj za napajanje u slučaju nužde, a već se razmišlja i o kapacitetima za lolaknu pohranu podataka. Iskon.Smarthome u osnovnom izdanju dolazi s 512 MB memorije za pohranu u računalnom oblaku, s mogućnošću proširenja.

Sustav za pametni dom i dodaci dostupni su u Iskonovom webshopu po promotivnoj cijeni za rane korisnike od 1.100 kuna do 1. srpnja. Kako je u tom webshopu trenutno u tijeku akcija, cijenu je moguće spustiti na sto kuna. Nakon toga cijena će porasti na 1.499 kn, a s jeseni će u Iskonu razviti više modela, ovisno o broju i vrsti senzora, s mogućnošću otplate na rate.


Kako je rekao Boris Drilo, Iskonov direktor tehnike, riječ je o složenom hardversko-softverskom rješenju s kojim Iskon može bilo kamo u svijet. Imaju ambicija za iskorak na inozemna tržišta, iako nisu precizirali o kojim bi se državama moglo raditi. Drilo je dodao kako su u paket ugrađena sigurnosna rješenja najviših standarda, od enkripcije preko procesnih pravila do arhitekture sustava. 'Nema šanse da netko drugi preuzme upravljanje vašim domom', naglasio je.

Iskon.Smarthome među prvima je isprobao Damir Sabol, suosnivač Iskona i vlasnik tvrtke MicroBlink (poznate po aplikaciji PhotoMath). Kao prednosti je naglasio jednostavnu instalaciju i praktične mogućnosti primjene te tehničku podršku i standard zaštite podataka.

Iskon.Smarthome