KRIV JE!

Intelu kazna od 1,06 milijardi eura

13.05.2009 u 13:17

Bionic
Reading

Upravo kao što smo najavili, Europska komisija odredila je računalnom divu Intelu kaznu za nekompetitivno ponašanje na tržištu. Ipak, umjesto najavljenih 1,35, kazna iznosi 1,06 milijardi eura

Europska komisija optužila je Intel još 2000. godine, i to nakon pritužbe najvećeg mu konkurenta AMD-a. Intel je, prema navodima pritužbe, navodno određenim proizvođačima računala i trgovcima obećavao značajne popuste na nabavljenu robu, i to samo ako iz svoje ponude izbace proizvode AMD-a.

Među proizvođačima navode se Acer, Dell, HP, Lenovo te NEC.

Kako bilo, Intel je ovom odlukom EK 'olakšan' za 1,06 milijardi eura, no s obzirom na tržišnu vrijednost od 85,4 milijardi, plaćanje kazne neće mu predstavljati toliki problem da bi mu time bilo ugroženo poslovanje.

Ono što predstavnike Intela vjerojatno najviše boli je činjenica da im je naloženo i da promjene poslovnu politiku prema proizvođačima računala i trgovcima.

Prema prošlogodišnjim podacima, Intel je diljem svijeta isporučio 80,5 posto procesora, dok mu je najveći konkurent isporučio tek 12 posto od ukupnog broja isporučenih procesora.