10,6 MILIJARDI DOLARA PRIHODA

Intelovi rezultati ohrabrili ulagače na Wall Streetu

15.01.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi porasli zahvaljujući nadi ulagača da će poslovni rezultati Intela potvrditi procjene da kompanije ponovno počinju više ulagati u tehnološku opremu

Dow Jones indeks ojačao je 0,28 posto, na 10.710 bodova, probivši se po prvi puta nakon 15 mjeseci iznad razine od 10.700 bodova. S&P 500 indeks porastao je, pak, 0,24 posto, na 1.148 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 2.316 bodova.

U fokusu ulagača jučer je bio tehnološki sektor, jer su se nadali dobrim poslovnim rezultatima Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova. I nisu pogriješili.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, Intel je objavio da su mu prihodi u četvrtom lanjskom kvartalu dosegnuli 10,6 milijardi dolara, što je više od očekivanja analitičara i znatno više od 8,2 milijarde iz istog razdoblja prethodne godine.

I dobit i bruto marže Intela također su nadmašile očekivanja, pa je cijena dionice te kompanije porasla više od jedan i pol posto, nakon što je već uoči objave rezultata skočila dva i pol posto.

Snažno je, dva i pol posto, porasla i cijena dionice Oraclea, nakon što su analitičari Morgan Stanleya povećali ciljanu cijenu dionice tog softverskog diva, a među najvećim dobitnicima u tehnološkom sektoru bio je i Microsoft, s rastom cijene od dva posto.