akvizicija

Intel plaća 15 milijardi dolara za tehnologiju autonomnih vozila

15.03.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač čipova kupuje Mobileye, tvrtku specijaliziranu za procesore namijenjene autonomnim vozilima temeljenim na vidu

Akvizicija vrijedna 15,3 milijarde dolara Intelu će donijeti tehnologije koje smatra ključnima za preuzimanje vodstva na području autonomnih vozila. BMW, Intel i Mobileye već su dogovorili testiranje 40 autonomnih vozila na javnim prometnicama u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama tijekom ove godine.  

U Intelu su ranije najavili kako će potrošiti 250 milijuna dolara tijekom iduće dvije godine na razvoj autonomnih vozila. Preuzimanje tvrtke za 15 milijardi dolara značajno je veći korak u tom smjeru. 

'Akvizicija Mobileyea na jedno će mjesto donijeti Intelove procesore Xeon, FPGA-ove, memoriju 3D Xpoint i modeme za mreže 5G s tehnologijom svjetskog predvodnika na području računalnog vida za vozila. Spojit će pametne oči s autonomnim vozilima i inteligentnim mozgom koji pokreće auto', rekao je šef Intela Brian Krzanich.

Mobileye je razvijao sustave i čipove koji vozilima pomažu u samostalnoj navigaciji i upozoravaju na mogućnost sudara. Tvrtka Tesla ih je koristila u svom autopilotu, ali je raskinula suradnju nakon prometne nesreće u kojoj je vozač Tesle smrtno stradao, a u kojoj se pokazalo kako tehnologija nije mogla razlikovati kamion od neba. 

Intelovo zanimanje za Mobileye moglo bi pomoći toj tvrtci u borbi s tržišnim konkurentima kao što su Nvidia i Qualcomm, koji također žele ući u segment autonomnih vozila.  

Više: Verge