STARI PARTNERI

Jaguar, Land Rover i Ford zajedno razvijaju autonomna vozila

27.10.2016 u 15:41

Bionic
Reading

Tvrtke su pokazale samo neke od sustava koje će testirati u realnim uvjetima na cestama u stotinu automobila u iduće četiri godine

Jaguar i Land Rover sa svojim bivšim vlasnikom Fordom prikazali su samo neke od tehnologija za autonomnu vožnju koje zajedno razvijaju.

Nakon što je kupio Jaguar 1989., a Land Rover 2000. godine, Ford je engleske proizvođače automobila 2008. prodao Tata Motorsu, indijskoj tvrtki i dijelu Tata Grupe, ogromne multinacionalne korporacije koja se bavi mnogim industrijama.


Tvrtke zajedno testiraju napredne tehnologije kako bi smanjile troškove, a rade na komunikaciji između automobila te infrastrukture. U iduće četiri godine planiraju testirati na cestama preko stotinu automobila kako bi u konačnici učinili ‘vožnju pametnijom i čišćom u vremenu koje dolazi’, navode u priopćenju za medije.

Tvrde kako pred njima stoji pravi izazov jer svoje sustave za poluautonomne i potpuno autonomne automobile, posebno Land Rovere, razvijaju i za off-road te sve vremenske uvjete, što je značajno izazovnije od autonomne vožnje po asfaltiranim cestama.