NAJBOLJE TROMJESEČJE

Intel objavio odlične poslovne rezultate

14.07.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Najveći proizvođač čipova u svijetu američki Intel nadmašio je u utorak očekivanja analitičara, objavivši da je drugo ovogodišnje tromjesečje bilo najbolje u njegovoj povijesti zahvaljujući rastu potražnje za serverima i osobnim računalima

Tvrtka je u razdoblju od travnja do lipnja ostvarila neto dobit od 2,9 milijardi dolara, u usporedbi s gubitkom od 398 milijuna dolara u istom razdoblju lani.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju na Intelove je rezultate nepovoljno utjecala kazna od 1,45 milijardi dolara koju mu je odredila Europska komisija zbog kršenja propisa o zaštiti ravnopravne tržišne utakmice.

Prihodi su u drugom tromjesečju poskočili za 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 10,8 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali da će dosegnuti 10,25 milijardi dolara, ali i prognoze same tvrtke u visini 10,6 milijardi dolara.

Dobit po dionici iznosila je 51 cent. Analitičari su očekivali da će iznositi 43 centa.

"Snažna potražnja korporativnih klijenata za našim najnaprednijim mikroprocesorima pomogla je Intelu ostvariti najbolje tromjesečje u njegovoj 42-godišnjoj povijesti", zaključio je predsjednik uprave i izvršni direktor Paul Otellini.

"Odjeli za osobna računa i za servere zdravi su i potražnja za najsuvremenijom tehnologijom nastavit će rasti u doglednoj budućnosti", naglasio je Otellini u službenom priopćenju.

U tekućem tromjesečju u Intelu očekuju prihode u visini 11,2 milijarde do 12 milijardi dolara.