KOALICIJA GINTEL

Intel dolazi na Androide

14.09.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Ne bi li napokon uspio ući na tržište pametnih telefona, najveći svjetski proizvođač čipova dogovorio je suradnju s Googleom

Intel tek treba pokazati da s pametnim telefonima može biti uspješan kao i s osobnim računalima, na čijem globalnom tržištu dominira s udjelom od 80 posto, piše Bloomberg

Njegovi čipovi trošili su previše energije, pa su se baterije prebrzo praznile. To je omogućilo drukčije dizajniranim čipovima, tehnologiji koju je prva osmislila britanska tvrtka ARM Holdings, da preuzme primat na brzorastućem tržištu mobitela.

No u kalifornijskoj Santa Clari nisu vrtjeli palčevima. Nova generacija čipova, nazvana Atom, trebala bi koristiti manje energije.

Ipak, razvoj nije prošao bez problema, pa je Intel trebao podršku Googlea kako bi uvjerio proizvođače mobitela da će Atom bez problema raditi s Androidom, trenutačno najpopularnijim operativnim sustavom za pametne telefone.

Tehnički gledano, do izvornog koda Androida može se doći besplatno.

No Google strogo nadzire inačice koje se pojavljuju na tržištu, kao i koje im tvrtke mogu prve pristupiti. Tvrtka iz Mountain Viewa već je nekoliko puta kritizirana zbog toga.

Sporazum s Googleom znak je i da se Intelov odnos s najvažnijim partnerom - Microsoftom - vjerojatno mijenja.

Odluka da nove inačice svog operativnog sustava Windows 8 prilagodi ARM-ovim čipovima nagrizla je dugogodišnji savez 'Wintel'.

Prvi GIntel uređaji na tržištu bi se trebali pojaviti tijekom iduće godine. U Intelu nisu zabrinuti zbog velike prednosti koju je konkurencija dosad stekla, zato što smatraju da je riječ o tržištu koje se još uvijek formira.