stiže optane

Intel će uskoro ponuditi superbrze čvrste diskove, ali...

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.03.2017 15:46
  • Objavljeno 31.03.2017 u 15:46
Intel Optane

Intel Optane

Izvor: Intel / Autor: Intel

Nova prilagodljiva memorija trebala bi omogućiti brže pokretanje operativnih sustava i drugih programa i skratiti vrijeme učitavanja, i pritom nuditi kapacitet kakav smo navikli na klasičnim čvrstim diskovima

Intel će 24. travnja u prodaju pustiti novi memorijski disk Optane u dva izdanja: model kapaciteta 16 GB za 44 američka dolara i model kapaciteta 32 GB za 77 dolara. Oba odlikuje iznimno velika brzina čitanja (1,5 GBps) i pisanja (280 MBps) podataka. 

Optane je, tvrde u Intelu, memorijski modul niske latencije i visoke responzivnosti koji će omogućiti brže pokretanje, učitavanje i spremanje aplikacija i datoteka. Za razliku od RAM-a, ne resetira se kad isključite računalo već pamti što je već bilo učitano i uči što koristite češće. Ukratko rečeno, računalo će raditi brže. 

Intel time želi klasičnim čvrstim diskovima omogućiti brzine kakve sada nude diskovi SSD, uz zadržavanje pristupa većim kapacitetima memorije za pohranu (jedan ili dva terabajta, recimo).  

U Intelu tvrde kako će Optane ponuditi 28 posto bolju ukupnu izvedbu, 14 puta brži pristup čvrstom disku i dva puta brži odziv pri obavljanju svakodnevnih zadaća (uz četiri puta brže otvaranje web preglednika i šest puta brže otvaranje aplikacija iz paketa Office).

Pitate li se kako ćete instalirati Windows 10 na jedan od tih diskova, bit ćete razočarani odgovorom. Naime, zasad to nije izvedivo. Prva izdanja namijenjena su kao prateći cache uređaji uz tradicionalne čvrste diskove, pri čemu će koristiti tehnologiju sličnu onoj koju je Intel uveo 2011. godine sa Smart Responseom. 

Diskovi iz serije Optane u budućnosti neće biti za entuzijaste i ljude s nabrijanim računalima, već za ogromnu masu korisnika koji u računalima još uvijek drže klasične čvrste diskove.  Prema IDC-ovoj procjeni, oko 80 posto stolnih računala na svijetu ih još koristi. Malo je vjerojatno kako će u bližoj budućnosti odustati od njih jer je cijena po megabajtu vrlo pristupačna. 

Zasad su dostupni samo za poslužitelje. Potrošački modeli su u planu, ali nije jasno kad bi ih mogli vidjeti na tržištu. 

Kako pišu američki mediji, prva testiranja (improvizirana i pod budnim okom Intelovih zaposlenika, doduše) pokazala su kako je nova memorija brže obavljala zadaće koje je ponavljala, poput učitavanja programa. Navodno je lakše upariti disk i postaviti ga kao cache za postojeći čvrsti disk nego što je to slučaj s diskovima opremljenim tehnologijom Smart Response. 

No, ujedno (zasad) podržava samo jedan čvrsti disk, a i povezani su s procesorima iz serije Kaby Lake, što u velikoj mjeri ograničava dostupnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!