ZNAMO POBJEDNIKA

Inovativni projekt video komunikacije za gluhe osvojio prvu nagradu na hackathonu HACK IT DAYZ

25.11.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Konkurencija je bila žestoka, vremena je bilo premalo, a tema je bila budućnost video komunikacije. Ovogodišnji pobjednici su tim Emoji i njihovo rješenje koje osobama oštećenog sluha i njihovim sugorvornicima olakšava video komunikaciju. Ponosna ekipa domogla se bogate narade, kao i prilike za daljnji razvoj svojeg projekta

'Dva dana inovacije, timskog rada, vedrine i dobre amosfere' najkraći je opis ovogodišnji natjecateljski dio HACK IT DAYZa, trećeg hackathona Hrvatskog Telekoma održanog u prostorima otvorenog učilišta Algebra u Zagrebu.

Nakon što su u suradnji s mentorima usavršili prezentaciju i na engleskom ju jeziku predstavili pred publikom i žirijem, kandidati su samo mogli čekati neminovni trenutak objave. Team Gopnik i Team IVS odnijeli su treće mjesto, drugi su bili kreativci iz Teama Mioc 2.0, dok su pobjedu odnijeli tim Emoji i njihov projekt koji olakšava video komunikaciju s za gluhe. Njihovo rješenje korsti titlove i digitalnu interpretaciju znakovnog govora kako bi olakšao video komunikaciju ljudima kojima ona zbog invaliditeta predstavlja velik izazov.

Team Emoji je jedan od devet mladih timova koji su u 24 sata morali osmisliti i predstaviti projekt vezan uz budućnost video komunikacije, a kao nagradu su osvojili 30.000 kuna, kao i priliku za sudjelovanje u dvodnevnoj radionici 'Acceleration & design thinking' u hub:raumu (Krakow, Poljska).

'Bilo je predivno naučiti više o nečemu o čemu nikad nismo razmišljali, s obzirom da se ne krećemo krugovima u kojima ima ljudi s poteškoćama sa sluhom. Ovo nam je zbilja otvorilo horizonte...i nadamo se da će netko, ako već mi ne - ovaj projekt dovesti bliže ljudima kojima on najviše treba' rekli su vidno uzbuđeni pobjednici iz tima Emoji.

Najveći do sad

HACK IT DAYZ je i ove godine okupio ambiciozne timove koji su za stručni žiri u 24 sata morali sročiti i predstaviti projekt vezan uz zadanu tematiku, u ovom slučaju budućnost video komunikacije. Tijekom razvoja projekta na raspolaganju su im bili mentori, hrana, piće, brzi internet i naravno - prostor posvećen odmoru (24-satno hakiranje je težak posao). Ove godine događaj je pored samog hackathona imao i zanimljivi konferencijski dio u sklopu kojeg su stručnjaci iz različitih područja pričali o svojim poslovnim iskustvima u eri napredne tehnologije.

  • +9
HACK IT DAYZ atmosfera Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Budućnost HACK IT DAYZa

Organizatori i posjetitelji vrlo su zadovoljni HACK IT DAYZom te se jako raduju budućim događajima njegove vrste. 'Iznimno smo zadovoljni već tradicionalnim hackathonom i jako nam je drago što iz godine u godinu raste, što prostorno, što sadržajno' rekla je Nataša Rapaić, članica uprave Hrvatskog Telekoma za privatne korisnike te nastavila 'Mislimo da je progresivni tehnološki event poput ovog idealan, prije svega zato jer Hrvatski Telekom ima tehnološki kapacitet ovo rješenje pretvoriti u stvarnost'.

  • +6
HACK IT DAYZ dodjela nagrada Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za više informacija o ovogodišnjem hackathonu Hrvatskog Telekoma posjetite službene stranice HACK IT DAYZ.