Chandrayaan-3

Indijski rover poslao prvi video s Mjesečeva južnog pola, otkriveni zanimljivi podaci

29.08.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Indijska svemirska agencija ISRO objavila je video snimku rovera koji kreće u misiju istraživanja Mjesečeve površine

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) na bivšem je Twitteru objavila slike i videe rovera nakon što su prošlog tjedna uspješno spustili sondu Chandrayaan-3 na Mjesečev južni pol. Objave uključuju video snimku roverova izlaska iz modula, kao i prvih par metara vožnje, a tu su i slike koje je snimila kamera na roveru.

Prvi video rovera objavljen prošlog petka prikazuje robota kako izlazi iz slijetala Chandrayaan-3 te se rampom spušta na Mjesec. ISRO je objavio video u seriji objava koje uključuju druge snimke slijetala dok se približava mjestu slijetanja te uzdiže hrpu prašine.

ISRO je nakon toga objavio da je rover uspješno aktivirao dva ugrađena instrumenta te da se pomakao osam metara. U subotu je agencija objavila još jedan video robota, ovaj put snimljen sa slijetala, na kojem se vidi kako rover odlazi izvan vidokruga.

ISRO je u ponedjeljak objavio dvije fotografije nakon što je rover naišao na masivan krater i zbog njega morao mijenjati putanju, piše Verge.

Indija je također objavila ciljeve svoje misije: dokazati da mogu spustiti rover na površinu te provesti znanstvene eksperimente. Slijetalo i rover opremljeni su mjernom opremom koja je počela objavljivati podatke.

'Chandra’s Surface Thermophysical Experiment' je tako indijskim znanstvenicima dao informacije o temperaturi Mjesečeve površine sakupljene pomoću sonde gurnute oko osam centimetara u tlo.

Pokusom je demonstrirano da površina ima dramatično različitu temperaturu od tla koje se ispod nje nalazi. Rover je, naime, izmjerio temperaturu od 70 stupnjeva, dok se dosad smatralo da bi mogla biti između 20 i 30 stupnjeva, objavio je ISRO.

Ekspedicija bi trebala nastaviti misiju Chandrayaan-1 u potrazi za vodom na Mjesecu. Dobiveni podaci sugeriraju da je u nekim kraterima prisutna smrznuta voda.

Indijsko uspješno slijetanje desilo se svega par dana nakon neuspješnog pokušaja ruske Lune 25 koja je također trebala sletjeti na južni pol. Nakon SSSR-a, SAD-a i Kine, postala četvrta zemlja u svijetu koja je uspješno sletjela na Mjesec i prva čija je svemirska sonda meko sletjela na južni pol Mjeseca.

Rover će prikupljati podatke najmanje 14 zemaljskih dana.