riječ je o bugu

Imate Android? WhatsApp se oglasio o prisluškivanju

10.05.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Meta je nakon optužbe Elona Muska na Twitteru naglasila da je riječ o bugu vezanom isključivo uz Androide te da WhatsApp ne prisluškuje svoje korisnike

Google i WhatsApp potvrdili su da su upoznati s bugom zbog kojeg izgleda kao da WhatsApp bez razloga pokušava pristupiti mikrofonu mobilnog uređaja. Problem je nastao prije otprilike mjesec dana, no privukao je dodatnu pažnju nakon što je o njemu prvo pisao Twitterov inženjer u objavi koju je kasnije istaknuo i Elon Musk.

Slika koju je podijelio Twitterov inženjer Foad Dabiri prikazuje rad mikrofona u pozadini dok korisnik nije bio u aplikaciji. Snimljena je u Androidovom Privacy Dashboardu, dijelu sustava koji prati koliko često aplikacije pristupaju mikrofonu i kameri, piše Engadget.

Musk je retweetao Dabirijevu objavu, uz komentar 'WhatsAppu se ne smije vjerovati'. Musk, inače velik fan Signala, rekao je da će enkriptirane privatne poruke za Twitter doći već ovog mjeseca.

WhatsApp je u objavi na Twitteru predložio da je riječ o problemu vezanom uz Android, a ne s njihovom aplikacijom, napisavši da 'vjeruju da je ovdje riječ o bugu na Androidu koji pogrešno interpretira informacije iz Privacy Dashboarda te da su pitali Google da provjeri je li u tome možda problem'.

Dabiri nije prva osoba koja je otkrila ovaj problem. WhatsAppov blog WeBetaInfo još je prije mjesec dana naglasio postojanje buga, opisavši ga kao 'lažnu uzbunu' koja utječe na neke korisnike Pixela i Samsunga. Također su naglasili da bi popravak mogao ležati u ponovnom pokretanju uređaja. Google je u međuvremenu napisao da zna jako malo o potencijalnom uzroku ovakve 'greške', no potvrđuje da će je istražiti. 'Upoznati smo s problemom te blisko surađujemo s WhatsAppom kako bismo ga riješili', kažu iz Googlea.