AKVIZICIJE

IBM kupuje RedHat, sprema li se velika promjena na tržištu cloud usluga?

29.10.2018 u 13:19

Bionic
Reading

Upravni i nadzori odbori IBM-a i RedHata dali su zeleno svjetlo da IBM kupi RedHat za 34 milijarde USD. Što bi se moglo promijeniti?

IBM će kupiti sve dostupne dionice tvrtke RedHat po cijeni od 190 američkih dolara po dionici, za što će u gotovini platiti oko 34 milijarde američkih dolara. Transakcija bi trebala biti zaključena u drugoj polovici 2019. godine, nakon što dobije odobrenje RedHatovih dioničara i regulatornih tijela.

'Akvizicija RedHata promijenit će pravila igre na tržištu usluga u računalnom oblaku. Time će IBM postati najveći pružatelj usluga u hibridnom oblaku na svijetu', rekla je glavna izvršna direktorica IBM-a Ginni Rometty.

TABLETI

Ako se ove glasine obistine, novi iPad mogao bi biti pravi hit

Pogledaj galeriju

'S IBM-om ćemo dobiti višu razinu skaliranja, resursa i mogućnosti ubrzavanja utjecaja softvera otvorenog računalnog koda na temelje digitalne transformacije i RedHatova rješenja dovesti do još većeg broja kupaca, pri čemu ćemo sačuvati našu jedinstvenu kulturu i nepokolebljivu posvećenost inovacijama u softveru otvorenog računalnog koda', rekao je Jim Whitehurst, RedHatov glavni izvršni direktor.

Pod okriljem IBM-a RedHat bi također mogao pronaći rješenje za probleme s prodajom i pružanjem korisničke podrške velikim tvrtkama, u čemu je dosad zaostajao za SAP-om i Oracleom. Moguće je kako će morati pročistiti svoj portfelj kako bi se riješili proizvoda i rješenja koja se nisu pokazala kao uspješna, no na dulji rok vjerojatno će više tvrtki početi koristiti njihove softverske uratke.

Rješenje za ograđeno tržište

S druge strane, jedna od najvećih prepreka širem prihvaćanju računalnog oblaka je to što glavni igrači inzistiraju na rješenjima koja počivaju na softveru u njihovom vlasništvu, što otežava prijenos podataka i aplikacija s jednog servisa na drugi, kao i učinkovito upravljanje sigurnosnim rizicima.

IBM i RedHat bi mogli ponuditi riješenje za taj problem te omogućiti brže stvaranje aplikacija za cloud, učiniti podatke i aplikacije prenosivijim, a upravljanje raznim servisima jednostavnijim. Te dvije tvrtke surađuju zadnjih 20 godina, a IBM je bio jedna od prvih tvrtki koje su podržale operativni sustav Linux.

U IBM-u su se obvezali zadržati RedHatovu praksu otvorenog upravljanja, doprinosa softveru računalnog koda, sudjelovanje u zajednici i razvojnom modelu otvorenog koda, kao i poticati razvoj eko-sustava razvijnih programera. Nastavit će graditi i razvijati RedHatova partnerstva, između ostalih i s velikim pružateljima usluga u računalnom oblaku kao što su Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba i drugi, uz IBM Cloud.

RedHat će u sklopu IBM-a funkcionirati kao zasebna poslovna jedinica, koja bi trebala zadržati nezavisnost i neutralnost te postojeći portfelj proizvoda i strategiju izlaska na tržište, kao i jedinstvenu kulturu razvoja proizvoda. Ostat će u svom sadašnjem sjedištu. Whitehurst će postati jedan od IBM-ovih više rangiranih direktora i ostat će na čelu RedHata.