DOMINO EFEKT

I suosnivač Applea Steve Wozniak napušta Facebook: Svi smo mi proizvod

10.04.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon Elona Muska, najveću društvenu mrežu na svijetu napušta i slavni Wozniak koji poručuje da od Facebooka ne dobivamo ništa, a dajemo mnogo

Appleov suosnivač Steve Wozniak kaže da planira napustiti Facebook 'zato jer ne vjeruje da kompanija poštuje korisničku privatnost'.

'Korisnici Facebooku daju jako puno detalja o svojim životima, a Facebook na svemu tome zarađuje novac' napisao je u emailu poslanom USA Today. 'Zarada je u cijelosti zasnovana na korisnikovim podacima, a sami korisnici od toga ne dobijaju ništa.' Wozniak je išao tako daleko da je usporedio Apple s Facebookom rekavši da 'Apple zarađuje prodajući vam dobre proizvode. U slučaju Facebooka - proizvod ste vi.'

privatnost na udaru

Facebook nije jedini koji vas prati. Donosimo pet alata za zaštitu

Pogledaj galeriju

Pažljivo s podacima

Suosnivač Applea ovim je komentarom naglasio vrlo često spominjani argument da korisnici besplatnih usluga na internetu, poglavito onih iz Googlea i Facebooka sve plaćaju svojim podacima, a ne novcem zato jer te kompanije prate njihovo surfanje i korištenje interneta te sve to prodaju oglašivačima.

Apple u drugu ruku svoje uređaje naplaćuje puno, no ne koristi korisničke informacije za reklamiranje. Wozniak je također naglasio da bi radije plaćao mjesečnu naknadu Facebooku nego im davao informacije koje oni koriste za reklamiranje. Wozniakov potez, bar što se Applea tiče, nije mogao doći u boljem trenutku.

Naravno, svi ovi oštri komentari dolaze strašno brzo nakon nedavnog Facebookovog skandala s Cambridge Analyticom.

Zbog čega baš svi paničare?

Za sve tehnološki osvještene ljude poput Wozniaka ovaj skandal uobličuje sve što su aktivisti za privatnost naglašavali već godinama. Razlog zbog kojeg svi trče okolo vrištući je relativno laki pristup svim podacima koji već dugo vremena koriste vanjske kompanije poput Cambridge Analytice.

Skandal je također doveo do prepiranja između Facebookovog šefa Marka Zuckerberga koji i Appleovog Tima Cooka. Cook je nedavno Facebookovu situaciju nazvao 'teškom', na što je Zuckerberg te komentare prozvao 'plitkima'.