microsoft

I službeno umrla podrška za Windows Phone

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 12.07.2017 12:29
  • Objavljeno 12.07.2017 u 12:29
Nokia lumia 920 uz pripadajući bežični punjač

Nokia lumia 920 uz pripadajući bežični punjač

Izvor: tportal.hr / Autor: Gadgeterija

IT div iz Redmonda i službeno je 11. srpnja ugasio svu podršku za platformu Windows Phone 8.1 (i Windows Phone općenito). Windows 10 Mobile nastavlja živjeti, iako na 'aparatima'

Windows 10 Mobile nastavak je Microsoftove muke po mobilnom OS-injaku, a za sad u Redmondu nisu objavili nikakve službene planove oko prekida podrške i za ovu platformu. Srce joj je novije (prilagođeno izdanje Windowsa 10), a glasine govore i o tom da bi Microsoft jednog dana mogao otkriti novi mobilni hardver. 

No, mobilna inicijativa koju su godinama pokušali provući Microsoftovci nije uspjela. Naposljetku su samo ostavili razočarane ljubitelje platforme Windows Phone, koja je svojevremeno imala niz zgodnih ideja...dok je konkurencija nije pokopala zahvaljujući inertnosti IT diva. 

S tim rečenim, prema planovima Microsofta, podrška za Windows 10 Mobile trajat će barem do rujna 2018. godine. Ipak, Microsoft napominje kako, baš kao i punokrvno izdanje Windowsa 10, Windows 10 Mobile prati filozofiju WaaS (Windows as a Service). Na taj način će svako novije izdanje platforme stići s eventualnim produžetkom podrške. 

Pod uvjetom da Microsoft ne digne ruke od vlastitih mobilnih ideja općenito, jasno. 

Prema podacima servisa AdDuplex, procjenjuje se kako je gotovo 80 posto svih aktivnih Windows Phone uređaja zapelo na Windows Phone platformi u verzijama 7, 8 i 8.1. Svi ovi uređaji od jučer su nepodržani. 

Uzme li se u obzir da 99,6 posto svih novih smartphonea pokreće iOS ili Android, jasno je kako je posrijedi kap u moru. Kako se uopće Microsoft planira vratiti (i planira li to uopće), veliko je pitanje. 

Nova mobilna strategija IT diva iz Redmonda nisu toliko vlastiti mobiteli, koliko izrada aplikacija i servisa namijenjenih upravo spomenutom dominantnom dvojcu iz Applea i Googlea. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!